Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höstmysig tragikomik

Så här i Halloweentider skulle det kunna vara titeln på en slumpvald rysare. Och visst får aktuell högtid lite visuellt utrymme i filmen.

Men ”The skeleton twins” är läskigare än så: Den angriper oss med något så otäckt som de orimligt höga förväntningar vi har på livet, oss själva och vår hoppfullt uppmålade framtid.

Mörkret faller över oss prompt. Tvillingsyskonen Maggie och Milo (Kristen Wiig och Bill Hader) är i filmens öppningsminuter på väg att ta sin egna liv. Samtidigt, men på varsitt håll, ovissa om varandras plågor. Till dess att Maggie får ett samtal – sekunder innan hon själv tänkt överdosera sig med en burk piller. Milo ligger på akuten, räddad från att förblöda i badkaret. En händelse som återförenar syskonen för första gången på tio år.

Wiig och Hader har, som så många andra stjärnor på komikerhimlen, en bakgrund som tevekollegor i den långkörande humorserien ”Saturday night live”. Det förklarar till viss del duons enastående kemi.

Här får de, likt Robin Williams, Jim Carrey och Adam Sandler före dem, också visa prov på sin sanna bredd, i en historia som varvar gravallvar med en stor skopa morbid humor. Otrohet, depression, självmord och olycklig kärlek är bara ett par av de tungsintheter som bearbetas i dramedin.

Välredigerad, med bra flöde i berättelsen, väcks en oerhörd nyfikenhet för dess sköra, psykiskt skadade karaktärer. Framförallt njuter jag ännu en gång av Kristen Wiigs fenomenala begåvning i subtila minspel. Inte för att Bill Hader, som hennes homosexuella bror, inte är på topp han med.

Skratt, gråt, det plötsliga ruset när vi rycks med i en gammal 80-talslåt. Skelettvillingarna är långtifrån rangliga och bjuder på höstmysig tragikomik med gott om kött på benen.