Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotade flottningsmuseet kan räddas

Det nedläggningshotade flottningsmuseet får behålla sina samlingar. Styrelsen för Dalarnas museum tackade i går nej till att ta emot föremålen. De hör hemma i Gysinge, menar museiledningen.
– Ett glädjande besked. Kul att någon tror på oss, säger Sven-Olof Sundqvist, flottningsmuseets styrelseordförande.

Nordiska museet är formell ägare till föremålen som visas på Dalälvarnas flottningsmuseum i Gysinge. När grundaren Sandvikens kommun i höstas visade begränsat intresse av att fortsätta stödja museet ekonomiskt markerade Nordiska museet sitt missnöje genom att skänka samlingarna till Dalarnas museum.


Men vid ett möte i går tackade styrelsen för Dalarnas länsmuseum nej till gåvan. Dalastyrelsen anser att samlingen är av riksintresse och därför bör ägas av en nationell institution även i fortsättningen.
– Vi har en helt annan inriktning och kan omöjligt ta på oss ansvaret för att visa de här föremålen. Det kan inte heller någon annan göra utan att det blir förenat med mycket stora kostnader, säger länsmuseichefen Jan Raihle.
– Det absolut bästa, menar han, är att flottningsmuseet i Gysinge får fortsätta och vidareutvecklas.


Beskedet glädjer museistiftelsens ordförande Sven-Olof Sundqvist, som i går också fick klartecken om ett bidrag på 50 000 kronor från Gunvor Göranssons kulturstiftelse.
– Det är en glädjens dag. Det är jätteroligt att det finns så många som tror på oss. Nu orkar vi fortsätta kämpa vidare.


Enligt Sven-Olof Sundqvist har stiftelsen fått starkt stöd från hela landet sedan det blev känt att museet riskerade nedläggning.
– Det är många som hört av sig och undrat om Sandvikens kommun egentligen förstår vilket fantastiskt och historiskt värdefullt museum vi har.Efter klargörandet från Dalarnas museum om att det inte blir någon flytt av föremålen, är det nu beskedet från Sandvikens kommun om det årliga driftbidraget som blir helt avgörande för museets framtid.


Företrädare för museistiftelsen träffar på måndag kultur- och fritidsnämndens ordförande Ulf Gillström för att kräva ett besked inför planeringen av 2009 års aktiviteter och öppethållande.
– Nu måste vi få veta hur kommunen vill ha det, säger Sven-Olof Sundqvist.