Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotar att inte ­hålla hjärt­startare redo

Missnöjet bland befälen i deltidsbrandkårerna är så stort att flera pratar om att strunta i att värma upp hjärtstartare och annan utrustning som behövs vid utryckningarna.

– De finner ingen anledning att sätta i sladden när de inte får ersättning för vad det kostar, säger Mikael Fogelberg, fackord­förande för deltidsbrandmännen i Gästrikland och Norduppland.

Arbetsgivaren har sagt nej till fackets krav på extra ersättning för att befälen som leder utryckningarna, förste insatsperson (FIP), håller utrustningen i trim hemmavid. När det är kallt ute krävs en hel del ström för att värma upp bilarna med räddningsutrustningen.

– Jag tycker inte man ska behöva ha utlägg för att förvärva inkomsten, säger Mikael Fogelberg.

Räddningschefen Tommy Törling menar dock att ersättningen som befälen redan har täcker in både ansvar och utlägg.

– Det vi diskuterat är snarare nivån. Enligt vår mening är den rimlig, säger han.

Mikael Fogelberg tycker att arbetsgivaren ”biter sig i svansen”. Missnöjet späs på och det kan på sikt försvåra rekryteringen, menar han.

Han betvivlar dock att de berörda befälen struntar i att sätta i sladden till värmarna när det kommer till kritan. Om de ändå skulle göra det så kan utryckningarna fördröjas, särskilt när det är kallt och bilrutor måste skrapas.