Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hövdingen tar befälet över krisarbetet i länet

Spetsutbildningar och satsningar på infrastuktur kan bli några av inslagen i statens krispaket för Gävleborg.


– Nu handlar det om att rusta inför framtiden, säger landhövding Barbro Holmberg, i går formellt utsedd till regeringens samordnare.

Barbro Holmberg får uppdraget att tillsammans med regionordföranden Per Olof Svensson samordna statens insatser efter den senaste veckans varsel av drygt 1 000 personer i Sandviken och Hofors.

Landshövdingen hade tidigare samma roll i Norrsundet.

– Då handlade det om en nedläggning. Det gör det inte nu. Men jag tror på det samordnade sättet att jobba där kommun, företag och fack finns i samma rum och får tillgång till samma information.

Konkreta insatser tycker Barbro Holmberg det är för tidigt att uttala sig om.

Först ska situationen analyseras. Men det handlar mycket om att rusta för framtiden och säkerställa tillgången till kompetens tills det vänder uppåt igen, menar Holmberg.

– Vi har i grunden ett starkt och stabilt näringsliv så det finns all anledning att vara optimistisk inför framtiden.

Svackan vill Barbro Holmberg bland annat överbrygga med utbildningar för att säkerställa kompetensen.

– Vi ska också titta ordentligt på vilka infrastruktursatsningar som vi kan skynda på. Men vi får räkna med att det blir huggsexa om pengarna.

– Att företräda länets möjligheter och problem i förhållande till regeringen. Mats Jonsson