Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundraåring som håller öppet hus

Therese Emilsson har receptet för ett långt liv.

– Man ska sjunga och vara glad. Det kommer hela kroppen till-godo.

I dag fyller hon 100 år.

Annons

Therese brygger kaffe och tinar bullar i mikron medan hon berättar om sitt livslånga intresse för sång och teater.

– Teater är det roligaste som finns! Jag gjorde min sista föreställning när jag var 97 år, berättar hon.

Teatergruppen ingick i Ovansjö SPF-förening, som Therese och maken Simon var med och startade för mer än 30 år sedan. Då hade sonen Lennart tagit över makarnas mjölkgård i Bakfall, Åshammar, och Therese och Simon flyttat till ett mindre hus.

– När vi byggde villan 1975 sa vi att vi nog inte skulle orka bo här i mer än tio år, men nu har det gått 38 år och jag fortsätter att orka, säger hon med ett leende.

Therese är frisk, stark och rörlig. Hon går dagliga promenader på ett par kilometer och är föret bra så åker sparken fram.

– Jag har varit rörlig i alla tider, men promenaderna gör nog stor nytta. Jag går ut varje dag, utom när det är snöstorm eller regnar småspik.

Hemtjänsten tittar till henne morgon och kväll och några dagar i veckan får hon lunchmaten hemkörd, men i övrigt klarar hon matlagningen själv och tar bara lite städhjälp var tredje vecka.

Enda bekymret är att synen blivit dålig. En läsplatta med skärm där texten förstoras är förutsättningen för att Therese ska kunna läsa sina tidningar och se texten på förpackningar med mera.

För övrigt är det inte så märkvärdigt att fylla 100 år, tycker Therese.

– Det är väl generna. Många i min släkt har blivit gamla, berättar hon.

Therese växte upp på en bondgårdi Trönö som nummer tre i en syskonskara på åtta. Barnen fick börja hjälpa till på gården så fort de var stora nog, men tiden räckte ändå till för musik och teater. Therese sjöng i kyrkokören och deltog i kabaréer och lustspel i Godtemplarhuset.

Efter en tid som barnflicka hos prästen i Tröno flyttade Therese till Stockholm, där hon blev expedit i moster och morbrors matvaruaffär på Stora Essingen under sex år. På fritiden fick hon nytta av sin klara sopran i IOGT-kören och Stockholms körförbund, som höll konserter på huvudstadens parkscener om somrarna.

När hemlängtan blev för stark sökte sig Therese norrut igen. Hon svarade på en annons och fick jobb på Konsum i Åshammar, där hon så småningom lärde känna Simon. Han var körsångare som hon och tog med henne till första repetitionen med Ovansjö kyrkokör.

Kören sjöng i kyrkan när Therese och Simon vigdes 1945 och makarna blev kören trogna i 50 år.

– Det är bra med gemensamma intressen, tycker Therese, som fort-farande ser till att vara på plats i kyrkbänken när Ovansjö kyrkokör håller sina konserter.

Therese Emilsson slår sig ledigt ned på altantrappen i solskenet inför fotograferingen. I dag, lördag, firar hon sin 100-årsdag med öppet hus hemma i villan i Åshammar.