Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hungerstrejken avbröts

Ungdomarna som hungerstrejkat utanför Migrationsverkets lokaler i Gävle i 16 dygn har avbrutit sin hungerstrejk.

– Tack och lov, säger en mycket lättad Christian Blackmon, chef på Migrationsverket i Gävle.

Ungdomarna har nu förts till sjukhus.

Annons

Klockan 13 på söndagen inledde Migrationsverket och dialogpolisen nya samtal med ungdomarna för att förmå dem att avbryta sin hungerstrejk. Då hade det gått 16 dygn sedan de nio slutade äta.

Personer utanför som Arbetarbladet pratade med hoppades och trodde att samtalen skulle kunna bryta dödläget.

– Det känns som att det som sker just nu blir helt avgörande, sa Maud Lindgren, ordförande för Asylkommittén Gävleborg.

Så blev det också.

Under mötet hade ungdomarna sina gode män med sig, flera tolkar och även juridiska ombudet Charlotta Lagnander. Också en person från Asylkommittén deltog.

Efter drygt tre timmar beslutade sig ungdomarna gemensamt för att avsluta hungerstrejken.

Det var ungdomarna och deras representanter som tagit initiativ till mötet, berättar Christian Blackmon, chef för asylprövningsenheten i Gävle.

– De ville diskutera förutsättningarna för ett avslut. Under mötet presenterade de vad de önskade och jag förklarade vad Migrationsverket har möjlighet att göra.

Ungdomarnas villkor för att sluta strejka och uppsöka sjukvård var att de alla skulle erbjudas enskilda samtal med Migrationsverket. Det har de nu blivit lovade.

– De kommer att få träffa personal från Migrationsverket som kan förklara vad som har hänt och vad som nu händer i deras ärenden. Det är inte samma sak som att de får en ny prövning och det har vi varit väldigt tydliga med, säger Christian Blackmon.

– Däremot kan det under samtalen komma fram nya omständigheter som vi i sådana fall kommer att vidarebefordra till berörd part.

Christian Blackmon är glad över att hungerstrejken nu är över.

– Det känns som en lättnad. Jag har varit mycket bekymrad för dem och sett hur de gradvis blivit allt sämre. Nu ska de få hjälp att böra äta igen.

Både han och ungdomarnas juridiska ombud Charlotta Lagnander vädjar till media att låta ungdomarna få vård i fred.

– Ungdomarna tog beslutet om att avbryta strejken då det stod klart att de i samtal med Migrationsverket skulle få möjlighet att lägga fram eventuella nya omständigheter, säger Charlotta Lagnander.

– Det var ett enigt beslut bland dem och ett klokt beslut, anser jag. Nu behöver de tas hand om för de mår inte alls bra. När de känner sig tillräckligt starka kommer de enskilda samtalen med Migrationsverket att äga rum.