Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur är maten på våra äldreboenden?

Annons

De allra flesta av de äldre på våra äldreboenden ser fram emot måltiderna. De betyder mycket för hälsa, trivsel och välbefinnande. Man får träffa andra
och kanske, om man orkar, sitta och prata en stund.
Men, ofta äter man inte upp sin mat utan lämnar kvar ganska mycket på tallriken. ”Det smakar inte gott, det smakar ju ingenting, varför kan vi inte få sådan mat, som vi tycker om?”
Många äldre får sämre smaksinne och aptit. Då behöver maten vara extra smakrik och aptitlig annars äter man inte upp den. Följden blir att de äldre inte får i sig den näring, som de så väl behöver. De äter helt enkelt för lite och blir undernärda. Åldrandet går snabbare om man inte får näringsriktig och god mat, som man vill äta.
Om man lagar maten på boendet, det vill säga så nära de äldre som möjligt, minskar på halvfabrikat och inte saltar och kryddar alldeles för mycket som vi ofta gör i dag och dessutom använder råvaror av mycket hög kvalitet, så händer något med de äldre. De känner matoset, aptiten retas och matlusten stimuleras.
Att servera grytor kan ibland upplevas som att man har kokat ihop en massa där man inte kan avgöra vad som finns på tallriken. Äldre vill, precis som yngre, känna igen vad som serveras på tallriken. När dessutom grytan, som ofta är för het för att äta, späds ut med mjölk, får faktiskt de äldre ofta ont i magen och det är väl ändå inte meningen? Ingen vill påstå att detta sker annat än i all välmening och omtanke om de äldre och trots det kan det bli så fel.
Vi vill att maten skall lagas på de olika boendena. Minska på halvfabrikat och gör egna upphandlingar från närproducerande leverantörer. Både kött- och fiskråvaror, frukt, grönsaker och rotsaker odlas på många håll i vår närhet och försäljs.
Duka fint och lägg upp maten på tallriken, så att det syns vad man får och servera gärna vatten eller varför inte lättöl till.
Vi är helt övertygade att de allra flesta äter upp sin mat om de har fått känna det goda oset från köket. Halvfabrikaten varken doftar eller smakar gott.
Läs gärna boken: ”Döden i grytan” av Mats-Eric Nilsson, som tar upp problemet med storköksmaten, som serveras på våra äldreboenden.
Låt oss i Sandviken vara en kommun vi alla kan vara stolta över, där det serveras en god och näringsriktig mat under trevliga former inom äldreomsorgen.

Aino Blom (KD)

Kerstin Alm (M)

Mer läsning

Annons