Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur delas tillgångar upp vid dödsfall?

Annons

Jag är gift med en äldre man och undrar hur det blir den dagen han går bort, om han dör före mig. Vi är gifta sedan ett antal år tillbaka. Det som känns komplicerat är att han äger allting. Huset vi bor i, fritidshuset, bilen, alla pengar. Han har jättemycket, flera miljoner, och jag har ingenting. Han har egna barn och jag har egna barn. Hans barn har nu börjat antyda att när pappa går bort får de allt och jag får inget. Vi har inga papper alls skrivna. Vem får ärva honom?


Det är rätt som din mans barn antyder att det är de som kommer att ärva honom när han dör. Särkullbarn ärver före efterlevande make, men det är en sak som de inte verkar känna till och det är att innan arvet efter din man ska fördelas ska en bodelning ske och vad jag förstår av din fråga är all egendom giftorättsgods och ska därför ingå i bodelningen. Det innebär att du i bodelningen har rätt till hälften. Det är ditt latenta giftorättsanspråk.
Om din man har nettogiftorättsgods för sex miljoner och du har noll så har du i bodelningen rätt till tre miljoner. Om han sedan skriver ett testamente till förmån för dig kan han utan att inkräkta på barnens laglott, vilken är hälften av arvslotten, testamentera ytterligare en och halv miljon till dig.
Ni kan dock redan nu jämna ut ägarförhållandena mellan er genom att t ex göra en bodelning under äktenskapet så att ni även på pappret kommer att äga lika mycket.
Kontakta jurist för genomgång av er situation och vilka handlingar ni behöver upprätta.


Familjens jurist

Mer läsning

Annons