Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur delas tillgångar upp vid skilsmässa?

Jag och min fru har skilt oss, men vi kommer inte överens om bodelningen. Vi kan inte prata om detta utan det blir bara bråk när jag vill prata om bodelningen. Hon bara skriker och tycker att jag kan behålla mitt och hon sitt. Det är visserligen inte så konstigt eftersom hon har mycket mer. Vad skall jag göra? Jag vill bara ha ett slut för att kunna gå vidare.
Hjälplös

När man skiljer sig ska en bodelning ske. Bodelning är en formbunden rättshandling. Det innebär att en bodelning ska ske skriftligen som ska undertecknas av båda makarna.
Den bodelning som din före detta fru föreslår är visserligen en bodelning om parterna är överens, men enligt huvudregeln ska parternas tillgångar efter avdrag för skulder fördelas med hälften vardera. Kan man inte själva komma överens om bodelningen kan någon av makarna ansöka om bodelningsförrättare vid tingsrätten. Bodelningsförrättaren kommer då att försöka ena makarna i de frågor de är oense, men om inte det går fattar bodelningsförrättaren beslut och tillställer sedan makarna ett bodelningsbeslut. Make som är missnöjd med bodelningsbeslutet har sedan fyra veckor på sig att efter delfåendet av beslutet klandra detsamma vid den tingsrätt som utsett bodelningsförrättaren.


Familjens jurist