Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur får vi Gävleborg att bli mer attraktivt?

Annons

Av årets valrörelse så kan man lätt få intrycket av att Sveriges viktigaste ödesfråga är skattesänkningar för pensionärer som inte arbetar.
Det finns fler viktiga framtidsfrågor och utmaningar för Gävleborgs län. Under många år har Gävleborgs län tappat befolkning, vilket har fått till följd av att det är färre människor som är med och bidrar till samhällsbygget med sina skatteintäkter, och att det är färre människor som konsumerar i länet vilket har lett till att arbetslösheten i länet är högst i Sverige. Det här är en utveckling som måste brytas genom att fler företag i Gävleborg väljer att expandera och att fler människor väljer att starta och driva företag i vårt län. Vi behöver också en inflyttning till länet med kreativa människor. Enligt en vedertagen framskrivningsmetod så kommer det till år 2018 att saknas 100 000 människor i länen norr om Dalälven i det man brukar kalla arbetskraftens kärna. Den stora utmaningen är alltså hur vi ska få fler människor att stanna kvar i Gävleborg och att vilja flytta hit.
Här spelar idrotten en mycket stor betydelse för vårt läns attraktionskraft, förutom ett gott företagsklimat.
Jag har de senaste veckorna mött ett antal företrädare för länets idrottsföreningar och jag måste säga att jag är djupt imponerad av de eldsjälar som finns i idrottslivet i Gävleborg. Varje dag är det många ideellt utövande länsbor som ser till att skapa möjligheter för barn och ungdomar att utöva idrott, och samma ideellt arbetande människor ser också till att vi har en elitidrott som sprider ett gott anseende för länet. Men jag har också mött samma företrädare som uppgivet konstaterar att många styrande politiker i länet inte uppskattar vad idrotten har för betydelse i vårt län. Hur ungdomar fostras i idrottsrörelsen och lär sig att arbeta i grupp, hur länets idrottsföreningar sprider en god image för staden/länet genom att man syns i många medier och hur man skapar jobb i turismnäringen genom att locka andra idrotts utövare till vårt län. Jag menar att vi måste stödja idrottslivet i länet på ett betydligt bättre sätt och visa uppskattning i konkreta handlingar över vad man varje dag, året runt, uträttar för länets invånare. Det finns många olika frågor som har skickats med mig, och en hel del är lokala frågor som måste lösas i den egna kommunen men det är också många frågor som har nationell bäring. En sådan konkret fråga är den halverade arbetsgivaravgiften för unga under 26 år som har inneburit en väsentlig kostnadsbesparing för länets idrottsklubbar. Den ska vara kvar om alliansen får fortsatt förtroende. En ide som kom från en förening var att ett grannland i Norden har ett system som innebär att en idrottsförening får betala ut motsvarande 20 000 kronor skattefritt till en klubbs spelare eller ledare osv, utan att det blir arbetsgivaravgift eller skatt på den summan. Den frågan borde vara möjlig att utreda. Det finns också skattefrågor som rör klubbarnas intäkter av reklam som har stor betydelse och där vi som får förtroendet att sitta i Riksdagen efter valet måste ha ett nära samarbete med länets idrottsliv.
För vad vore vårt län utan den bredd och elit som finns i länet inom idrottsrörelsen? Den idrottsrörelse som berikar länets attraktionskraft och som hjälper näringslivet att göra affärer vilket skapar jobb åt fler. Ett dynamiskt och rikt näringsliv ger också idrotten fler och större sponsorer och ett rikt och dynamiskt idrottsliv ger företagen bättre möjligheter att locka hit nya medarbetare och att skapa en rik fritid till sina medarbetare.
Lars Beckman
Kandidat till Sveriges Riksdag för Nya Moderaterna.

Mer läsning

Annons