Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur går kommunen vidare med cykelöverfarterna?

Gävles satsning på att bygga cykelöverfarter, överfarter där bilister ska lämna företräde för cyklande, har varit lyckad. Det var modigt av kommunen satsa stort när lagändringen skedde 2014. Att några enstaka överfarter inte blivit helt lyckade och behöver byggas om är en mindre detalj i sammanhanget, alla är vi barn i början.

Frågan är nu hur Samhällsbyggnadsnämnden ska gå vidare med byggandet av fler överfarter. Lärdomen ifrån den första omgången är att överfarter inte är lämpliga när de korsar större vägar, speciellt där det går bussar och utryckningsfordon. Däremot finns det många osäkra korsningar där cykelöverfarter skulle kunna ha en positiv inverkan både på säkerheten och på framkomligheten för cyklister.

Detta gäller framför allt vid korsningar längs med de större vägarna, Kaserngatan och Parkvägen är två exempel. Vid dessa korsningar är ofta sikten dålig och bilister måste sakta ner för att kontrollera vägen de ska svänga ut på. I många fall missar bilisterna dock att hålla utkik på cykelbanorna. Trots att både Kaserngatan och Parkvägen är huvudstråk för cyklister måste de stanna vid varje korsning och risken för kollision är stor. Längs med dessa stråk och flera andra är cykelöverfarter lämpliga lösningar för minska hastigheten, öka bilisternas uppmärksamhet på cykelbanan och på så sätt minska risken för olyckor. Framkomligheten för cyklister ökar också när man inte behöver stanna helt vid varje korsning.

Min fråga till Samhällsbyggnadsnämnden är om arbetet med cykelöverfarter kommer att fortsätta, med de lärdomarna från tidigare utbyggnader, eller om utbyggnaden har avstannat helt?

Jonas Ryberg,

Tidigare ledamot i Samhällsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare