Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur hjälper vi bäst?

Hur ska vi använda våra skattepengar bäst för att bistå människor som utvecklat sjukdomen alkoholism/narkomani, undrar K-G Björling och Liza Boëthius.

Annons

Socialnämnden i Gävle har fått ett sparbeting inför 2010 på 14 miljoner. Tjänstemännen har lagt ett förslag när det gäller delar av beroendevården där man föreslår att kommunens inackorderingshem och kommunens halvvägshus ska läggas ner, två drogfria verksam- heter. Det som inte nämns i förslaget är något vi kallar Stallgatan, ett boende där man får lov av vara onykter och drogad, men inte dricka eller droga i boendet. Det får tolkas som om man menar att det ska få vara kvar.

Men ska en kommuns skattepengar användas till ett boende där människor får vara onyktra och drogade? Ska de inte användas till att erbjuda människor att ta sig ur sitt dilemma, i detta fall sitt missbruk, för att kunna leva ett bra, nyktert och drogfritt liv?

Alla människor ska ha någonstans att bo, självklart. Det gäller även hemlösa, dem ska samhället ställa upp för, fast på rätt sätt. Men ofta handlar inte detta om det som är grundproblemet, att ta hand om och bearbeta beroendesjukdomen och dess konsekvenser, ty beroendesjukdomen är behandlingsbar.

Att erbjuda boenden där man får dricka och droga är att underhålla och förvärra sjukdomen alkoholism och narkomani. Det är att vara möjliggörare för ett fortsatt liv i missbruket..

Många som i dag har behov av skyddat boende har just varit omgivna av möjliggörare, där samhället, både socialtjänst och landsting har varit aktiva medaktörer, genom att ta hand om konsekvenserna/symptomen på individens beroende, gång på gång. Hade så inte varit fallet hade många av dess personer kanske levt ett nyktert och drogfritt liv i dag.

Kommunens uppgift borde vara att erbjuda drogfria alternativ. Ty det finns inga ”hopplösa fall”, även den mest nergångne alkoholisten/narkomanen har lyckats komma tillbaka till ett innehållsrikt och drogfritt liv.

Vi vet också att är man i aktivt missbruk tackar man sällan nej till att någon ordnar så att man får fortsätta sitt missbruk utan att få så många negativa konsekvenser. Ty så fungerar beroendesjukdomen. Men ska samhället ställa upp på det?

Vi måste stoppa denna process – att personer med samhället hjälp skall kunna fortsätta att droga och på så sätt permanenta deras beroendesjukdom. Vi måste framför allt stoppa nyrekryteringen till boenden som Stallgatan, alldeles för unga personer har fått bo där då det funnits plats. Boenden som detta fylls alltid på och behovet av fler ökar hela tiden.

alkohol- och drogterapeut, föreståndare för Birka Halvvägshus, Gävle

socialsekreterare, Gävle

Mer läsning

Annons