Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hur kan ett litet barn må bra av en verksamhet där det finns 30 andra barn? – välj bort förskolan"

Det finns inte många barn i dag som är äldre än två år och hemma, inte på förskola. Det är sorgligt. Jag är mamma till en fyraåring och en liten tiomånaders bebis. Jag är hemmamamma och vi har valt bort förskolan. När man har turen att få ett syskon till sitt barn, varför ska man då välja att lämna bort syskonet på förskolan? Det var självklart att min stora tjej skulle vara hemma med oss.

När jag genom bvc blev kallad till föräldraträffar med barn nummer två, så var inte vår stora tjej inräknad. När hon var med på träffarna fick jag höra: Detta är inget dagis. Vi fick låta bli att gå på träffarna. Tråkigt, men så är det att vara hemmaförälder i dag. De stora barnen glöms bort. De ska in på förskolan, gärna från den dag de fyller ett år.

Tänk om politikerna kunde underlätta för föräldrarna i stället och se till att barnens bästa kommer i fokus. I förskolan och skolan är barngrupperna stora, när kommer barnen i första hand?

Föräldrar kliver upp varje dag och skjutsar iväg storasyskonet till förskolan, fast barnen ännu är små de också. Hur kan ett litet barn må bra av en verksamhet där det finns 30 andra barn? Ett barn som får möjligheten att vara hemma tillsammans med syskonet blir tryggt. Hemmabarnet blir inte åsidosatt och får vara med i livets äventyr. Vi slipper diverse sjukdomar som magsjuka, svinkoppor och så vidare. Ett argument brukar vara att alla barn behöver bli sjuka, men nej det är fel. Jag och mina syskon, min sambo och hans syskon har varit hemmabarn, mina föräldrar med flera och ingen av oss har varit nå nämnvärt sjuka sedan vi började i skolan.

Mina barn får hjälpa mig med tvätt, handling, matlagning och bakning. De får gå på museum, på badhus, gå i skogen och vi pysslar, ritar, läser och räknar. Vi utvecklas tillsammans. Barnen på förskolan får dela all uppmärksamhet med alla andra, dem otrygga blir ännu mer otrygga. De som tar för sig mest får mest uppmärksamhet. Föräldrar säger att deras barn vill gå på förskolan för att träffa kompisar, men man kan träffa andra barn fast man är hemma.

Jag förstår att alla inte har möjligheten att vara hemma länge, men har man ett syskon som är hemma så låt den stora få vara hemma också. Det är jobbigt och vissa dagar är extra jobbiga. Men DU kommer aldrig ångra den tiden du hade med dina barn. Du kommer sakna tiden du inte fick med dina barn.

Planerar man för att skaffa barn, så planera långsiktigt. Vill man vara hemma länge så går det bra bara man har en bra planering. Spara inför att vara hemma, ta extrajobb på helger/kvällar när respektive är hemma. Jag förstår självklart att det inte är lika lätt för ensamstående, men jag tror att det skulle gå där med om man verkligen vill.

Barnen är vår framtid. Låt dem växa upp till trygga individer i hemmets trygga vrå tillsammans med sitt syskon. Lämna inte bort dem.

Karin, stolt och glad tvåbarnsmamma

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare