Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur kunde det gå så fel?

Snopet! Att Gävle inte ens kunde ta sig till finalplats i kulturhuvudstadstävlingen. Det var ändå bara fyra städer som deltog.

Segern har jag faktiskt aldrig riktigt trott på. Men att den här kommunen med samlade krafter borde ha kunnat baxa sig fram till en god placering, det hoppades jag på.

Så blev det inte och det är bara att gratulera Umeå och Lund för deras goda (bättre) förberedelsejobb som fört dem närmare målet. Och för oss här i Gävle gäller att försöka hantera vår besvikelse.

Dags att packa ihop de fotriktiga banderollerna, slänga alla papper och stänga butiken ovanför Kafé Spegeln. Men innan dess hoppas jag att de inblandade i förberedelsegruppen och kommunens ledning tar sig en ordentlig funderare över varför det gick som det gjorde.

För min del tror jag att ansökan inte riktigt höll måttet. Man kan inte ersätta visioner och kvalitet med kvantitet. Man kan inte bara utstråla allmän välvilja utan måste också förmedla en egen viljeinriktning. Det räcker inte att göra sig till uppsamlingscentral för allsköns hugskott, man måste själv bidra med några sådana eller ännu hellre några bärande idéer.

Det är alltså min uppfattning. Det ska det bli intressant att höra hur kommunen och kulturhuvudstadskansliet tolkar utslagningen. Om de nu som tidigare väljer att hitta förklaringarna till misslyckandet (för ett sådant är det) i omständigheter som ligger utanför dess göranden och låtanden. Eller om de är intresserade av en öppen och självprövande diskussion.

Jag tvivlar inte på att kulturhuvudstadskommittén slitit som dårar för att ro det hela i hamn. Men, har de lagt sina krafter på rätt saker? Vad kunde man ha gjort i stället?

Varför lutade de sig till exempel inte mer mot det speciella som finns i Gävle, gasklockeområdet, och gjorde det till nav för ett kulturhuvudstadsår? Och varför var man så rädd för att kasta ordentligt med ljus på konsten?

Kulturhuvudstad. Många har smakat på ordet det senaste året och fnyst åt det. Dessa många har trott att alltihop handlade om att kommunen skulle ta sina samlade och begränsade resurser och lägga dem i kulturpåsen.

Så enkelt var det inte. Tro inte att hemtjänsten eller äldreboendena hädanefter kommer att krylla av personal. Den ekonomiska rävsaxen är densamma nu som tidigare och vi får inte ens del av den glans som en kulturhuvudstad kan skänka åt regionen.

Kulturhuvudstadsprojektet kunde ha blivit en vitamininjektion för Gävle i en tid när så mycket annat krisar. Nu får vi nöja oss med att se en annan kommun sola sig i Europaglansen.

Medge att det är retligt.