Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kunde det ske?

Det tagna beslutet i omvårdnadsnämnden leder bara till oro bland anställda och kunderna inom hemtjänsten, skriver Thomas Pettersson, vice ordförande för LO-facken i Gävle.

Annons

Många Gävlebor undrar nog hur hemtjänsten kunde privatiseras av omvårdnadsnämnden.

Vi inom de fackliga leden är förundrade över hur det här kunde ske. Den fackliga rörelsen hoppades att omvårdnadsnämnden skulle omvärdera det beslut man tänkt ta vid förra nämndsmötet, där man sköt på ärendet med att lägga ut hemtjänsten på entreprenad.

Men icke. De tar ett beslut som flera organisationer satt sig emot.

Varför gör man så här?

Alla vet att ekonomin är trängd i dagsläget, men med en besparing på 9 miljoner kronor och en omsättning på 1,1 miljard är det svårt att se nödvändigheten av att lägga ut verksamheten på en privat aktör.

Den här besparingen borde man ha klarat av internt, med bland annat goda idéer från medarbetarna längst ut i verksamheten.

Det tagna beslutet leder bara till oro bland anställda och kunderna inom hemtjänsten. I stället skulle man ha kunnat utveckla verksamheten till en mönsterarbetsplats.

Eller kan det vara så att omvårdnad bara ska förvalta och bli en beställarnämnd genom lägga ut verksamheten på privata aktörer. Man ställer sig den frågan?

Är det tjänstemän som gör dagordningen inom omvårdnad i Gävle. Nu hoppas vi att det inte är så men vi är mycket kritiska till det tagna beslutet.

Thomas Pettersson

vice ordförande LO-facken Gävle

Mer läsning

Annons