Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur många döda tål vi?

Vanvettets politik kan förvandlas till blodig matematik; för varje död israel krävs minst tre döda palestinier, plus några raserade hus, nerrivna olivodlingar och ödelagd infrastruktur.

Den israeliska krigsmakten, oändligt överlägsen det palestinska motståndet, slår gärna till mot bostadshus, skolor och sjukhus. Där vistas kvinnor, barn, sjuka och sårade. Men krigets retorik skriver ”kirurgiska” anfall, precisa bombinsatser och proportionellt våld.

Verkligheten är annorlunda, den finns nu på Gazas gator och torg. Där flödar blodet, lemlästade lik ligger utspridda och husen faller samman. Detta är en förödmjukelsens politik, som inte kan leda till något annat än ännu värre hat och ännu fler döda.

En arrogansens blodbesudlade praktik. Föraktet mot det palestinska samhället kunde inte göras mer tydligt.

Högar av lik, söndertrasade döda barn och total förstörelse river ner bilden av det israeliska ”proportionella” kriget. Detta är en massaker, inget annat.

Israel kör nu fram hela sin väldiga krigsmaskin till gränsen mot Gaza och när som helst rullar stridsvagnarna in. En enda reservation, på marken kan Hamas ställa upp några tiotusen man som känner varenda gata och gränd. Där riskerar israelerna kraftiga förluster.

Israel för hellre krig från luften, där sitter piloterna bekvämt tillbakalutade och kan obesvärat fälla sina dödliga bomber över civila och Hamas installationer och administration.

På marken, visade Hizbollah i södra Libanon, är det mer jämlikt, stridsvagnarna kan lätt oskadliggöras av en välutbildad och motiverad gerilla. Hamas strider för livet, israelerna för att försvara ockupationen, övergreppen och ett samhälle som skiljer ut. Mellanösterns enda demokrati är ihålig och selektiv och dess värde kan illustreras av utrikesminister Tzipi Livnis drypande förakt för palestinierna. Hon hatar verkligen.

Men det finns ingenting som talar för en lösning som rymmer förnuft, eftergifter, ömsesidighet eller ens vilja att förhandla. Det blir värre.