Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur många skulle vilja bo i Jimmy Nordins Gävle?

Lars-Göran Ståhl (S) svarar på Jimmy Nordins debattinlägg om att kommunen bör prioritera vård, skola, äldreomsorg och vägar före kultur och fritid.

Annons

Under förra veckan presenterade Timbro, som är en del av Stiftelsen Fritt Näringsliv, en undersökning där de menar att kommunerna kan undvika besparingar om man låter bli att satsa på kultur och fritid. Thomas Idergard, tidigare MUF-ordförande, som undertecknat rapporten anser till och med att de kommuner som inte avskaffar kultur- och fritidsnämnden inte ska få några statsbidrag.

Jimmy Nordin tycker nu i ett debattinlägg i måndagens Arbetarbladet att jag som ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Gävle ska lyssna på dessa tankegångar.

Här i kommunen finns cirka 515 föreningar registrerade hos Kultur och fritid. Många av dessa föreningar har dagliga kontakter med vår förvaltning och många av dem också med oss förtroendevalda. När jag rör mig i dessa kretsar, något som sker nästan dagligen, får jag känslan att dessa föreningar inte lever i något överflöd. Önskemål finns från GIF-friidrott om en tränings-/tävlingshall, från fotbollen om en ny arena, simsporten vill ha tillgång till egen träningsbassäng, skridskon vill ha konstfruset, ridsporten behov av förbättrade villkor/anläggningar, nytt stadsbibliotek behövs med mera.

Så före detta friidrottaren Jimmy Nordin tycker tydligen att idrottens villkor är helt okej i dag. En röst på honom och Befolkningspartiet vid valet 2010 kommer inte att innebära några nya tillskott av anläggningar till idrotten om Befolkningspartiet får något att säga till om.

För mig är det självklart att kultur- och fritidsverksamheten ska ingå i välfärden precis som skolverksamheten, äldreomsorgen och social omsorg med mera.

Det ska finnas tillgång till mötesplatser för kultur- och fritidsaktiviteter som till exempel bad- anläggningar, bibliotek, fritidsgårdar, idrottsplatser med mera. Dessa mötesplatser är i de allra flesta fall tillgängliga för oss kommuninvånare större delen av dygnet.

År 2009 kostar kultur- och fritidsverksamheten skattebetalarna 221 miljoner kronor vilket motsvarar knappt 5,6 procent av kommunens totala kostnader. Naturligtvis kan kommunen spara dessa pengar genom att avveckla kultur- och fritidsverksamheten. Men då blir Gävle en helt annan kommun att bo och leva i.

Då försvinner konserthus och symfoniorkester, stadsbiblioteket och dess tio filialer, Strömvallen och ett 20-tal andra idrottsplatser, Fjärran Höjderbadet, Konstcentrum, Läkerol Arena, Hemlingby friluftsområde, Gävle Teater, tio fritidsgårdar plus en mängd andra verksamheter. Man undrar hur många som då vill flytta hit eller hur många det är som vill bo kvar?

Mer läsning

Annons