Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur mycket får jag för brännvinskrukan?

– Välkommen till fagra Järbo! Sätt upp en näve när ni vill vara med och buda så är vi nog klara framåt tiotiden i kväll. Med de orden inledde Sigfrid Enroth auktionen under söndagen på Folkets Hus i Järbo. På borden runt omkring låg saker från hans och frun Lillys hem.

Det var många som vill vara med och buda, sittplatserna räckte inte ens till. När auktionen inleddes var det med en näve bondknivar och slutbudet landade på hundra kronor. Klubbat och klart. Sen fortsatte det i ett högt tempo. Glas, porslin, tavlor, krukor, kannor och det mesta som man kan tänka sig hitta i ett hem. En sak som fick många att höja på ögonbrynet var en gammal uniform som hängde i ett hörn. Enligt en besökare så har den troligen tillhört en kunglighet eftersom den hade så fina knappar.

– Tiden har sin gång och jag har samlat grejer som är gjorda med omtanke och omsorg. Den som vill framåt, måste se bakåt, sa Sigfrid samtidigt som han stod och pratade med kända ansikten som dök upp runt borden.

Anledningen till auktionen är att han och hans fru ska flytta från sitt hem i Hamrånge. Till sin hjälp under dagen hade han dottern Zenita Ljungberg.

– Det känns lite tragiskt när mamma och pappas grejer ska spridas för vinden, sa hon.

Två fina vita byster fick buden att dra iväg. Slutpris fyra tusen kronor till en man som satt och fikade på en bänk. En annan höjdpunkt var när ett svartvitt porträtt av Elvis skulle klubbas ut och auktionen inleddes med att Zenita sjöng en bit ur "Can´t help falling in love with you" vilket avslutades med applåder från publiken.

Birgitta Grundström från Hofors var en av besökarna och hon hade siktat in sig på tyger. …

– Jag går på min magkänsla och köper det som är fint. Det spelar ingen roll om det kostar tjugo kronor eller fyra hundra, bara man gillar det själv.

NIO TIPS FÖR EN LYCKAD SOMMARAUKTION

Kom i tid. Det gäller att hinna klämma och känna på det som ska säljas. Vanligtvis börjar varorna visas en timme eller ett par timmar innan auktionen drar i gång. Kom i tid så hinner du titta i alla fyndlådor och fråga om saker du är intresserad av.

Kolla noga. Varorna säljs i befintligt skick. Undersök det du är intresserad av under visningen.

Bestäm dig. Det är smart att i förväg bestämma hur mycket du vill ge för en enstaka pryl, eller totalsumman du vill spendera på auktionen. Det är lätt att man dras med när buden börjar hagla.

Avgifter. På många auktioner tillkommer en så kallad slagavgift på omkring 10 procent. Kolla vilka avgifter som gäller innan du börjar budgivningen. Om man köper ett konstverk för över 2 140 kronor kan man bli tvungen att betala en konstnärsavgift på 6,25 procent. Denna avgift utgår på konstverk (målningar, keramik, glas, textilier med mera.) som inte har framställts i flera identiska exemplar, och då det är mindre än 70 år sedan konstnärens död.

Gör det bekvämt. En auktion kan hålla på en halv dag, och det gäller att ha huvudet på skaft. Ta med en stol, fika och kläder så du klarar regn och kyligt väder.

Var tydlig och bestämd. Är du intresserad av det auktionisten ropar ut så ropa ditt bud högt och tydligt. Auktionisten upprepar ditt bud som nu är gällande högsta bud. Andra intresserade kan sedan bjuda genom att ropa ett högre pris. När budgivningen avstannar, avslutar auktionisten budgivningen med ett klubbslag. Kom ihåg att det kan gå undan.

Betalningen. Har du det högsta budet när klubban faller får du varan när du betalar kassören. Oftast krävs kontant betalning. I områden med bra mobiltäckning kan du även betala med kredit- eller betalkort.

Transporten hem. Det kan vara smart att ta med sig en släpkärra till auktionen. Stora möbler kan vara svåra för auktionsutroparen att bli av med just på grund av att de måste transporteras. Där finns alltså chans att fynda.

Tidigt och sent. Det kan ofta bli billigt i början av en auktion innan folk har kommit igång med sin budgivning och många är avvaktande. Mot slutet kan man också göra fynd när många har tröttnat och åkt hem.