Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur mycket gästrikeskräck tål vi?

Annons

”I ett litet samhälle i Gästrikland har ett kyrkoinbrott gått snett. Urgamla krafter har sluppit lösa i skog och vatten.” Minns ni?

Det är handlingen i fantasyromanen ”Vattnet drar” som sammanfattas inför berättelsens fortsättning. Förlaget Natur & Kultur presenterar uppföljaren ”Jorden vaknar” som kommer nu i vår.

Mer Gästrikland i skönlitteraturen alltså. Ett dunkelt och oroande landskap, enligt dessa böcker – fast förlaget försäkrar att hembygden ligger författaren Madeleine Bäck varmt om hjärtat. Bäck är företags-vd och Solna-bo men har sina rötter i Storvik.

I nya ”Jorden vaknar” får läsarna åter möta den mystiska gästrikeskogskvinnan Gunhild och några skräckslagna Gävle- och Hoforsungdomar. Romanserien riktar sig till den nyuppfunna bokmarknadskategorin ”unga vuxna”.

”Vatttnet drar” kom ut förra våren och var Madeleine Bäcks debut. Den kallades ”en HBO-skräckis i Gästrikland” av Svenska Dagbladets recensent som tyckte att författaren var stilsäker. Även Dagens Nyheter bedömde boken som lovande.

I Arbetarbladet Kultur såg vi dock med viss oro på hur landskapet gestaltades:

”Madeleine Bäcks Gästriklandsbild spelar oavsiktligt med i det attitydbygge där Staden en gång för alla ska bli norm och Landsbygden anomali, något avvikande.”

I dagarna pågår en sorts fortsättning på samma bygge också i tv, med visningen i SVT av serien ”Samtidigt i Hofors”. Gästrikland har plötsligt blivit ovanligt synligt. Men som vad?

Hjälper skildringarna till med att bygga broar mellan stad och land? Eller gör de sprickan större? Diagnos eller dödshjälp – det återstår att se.

Nästa dos gästrikeskräck kommer hur som helst i mars när ”Jorden vaknar” släpps. Dessutom har Madeleine Bäck redan en tredje del på väg, med titeln "Berget offrar".

Glesbygdsrysare från Gästrikland skrivs också av Markus Sköld som använde sin uppväxtort Hofors som modell för en helveteshåla i "Kalldrag" förra året, och nu aviserar att han skriver på en ny roman – som utspelar sig i samma eländiga värld.