Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur roligt har de på Nobelfesten egentligen?

Föreställ dig att du fått veta att dina dagar på jorden är räknade, och att du snart är tvungen att lämna dem du dagligen tar för givet. Hur skulle du spendera din sista tid?

Annons

”Låt himlen vänta” (SVT) lämnar aldrig mig oberörd eller utan nya tankar kring hur värdefullt det är att kunna se, höra och känna.

I programmet möter vi Helena som lever med svår cancer. Hennes rädsla för ett sista hejdå växer, samtidigt som hon förstått värdet i att ha en annan hand i sin. Hon unnar sig en helg på spa utan dåligt samvete och jag inser att det inte är någon klyscha att fokusera på att stanna i nuet.

En annan dödsdömd tjej i denna dokumentärserie, har kläckt den underbara idén att hålla en stor ”fira-livet-fest”. Tänk om alla kunde besitta en livsglädje av denna sort.

Några som lägger mer tid på ilska och bråk är de gastande tonåringarna i ”SOS-familj” (TV3). Spriten flödar och irritationen växer, samtidigt som mamma har allt mindre att säga till om. Uppenbart är att det inte bara är de yngsta som behöver tämjas av supernannys. Vad är orsaken till att så många barn inte respekterar sina föräldrar? Jag tror att det framförallt finns brister på kommunikation och bekräftelse, men inser också att mammarollen troligtvis inte alltid är så lätt.

En TV4-stjärna som anses ha lyckats bättre än bra med denna, är Linda Isaksson som nyligen utsågs till ”årets mamma 2008”. Dock har hennes lilla inte kommit upp i tonåren än så det återstår att se om hon fortfarande står kvar på prispallen om några år.

Lindas bönder tycks vara det program som nu diskuteras hetast. Själv har jag däremot inte riktigt fastnat i TV4:s ladugårdsklister så jag förstår inte poängen med all uppståndelse. ”Bonde söker fru” har svartsjuka och kärlek i alla former men om jag vart tjej på gården skulle jag snarare försöka undervika än tävla om Magnus.

Ett betydligt mer glamoröst mål för den gångna veckans tv-kameror var Nobelmiddagen (SVT). Liksom tidigare år riktades många strålkastare mot damernas klädsel, som denna afton var riktigt färgstark. Jag hade gärna tagit del av menyn och lånat Madeleines tiara en stund, men jag funderar över hur roligt alla högheter egentligen kan ha där de sitter med raka ryggar. Undra om de får lämna bordet för att kissa när de själva känner det lägligt, eller om de måste vänta på klartecken. Om det sistnämnda stämmer måste det bli en outhärdligt lång kö till damernas i pausen.

Nu mot slutet av året börjar ordet sässongsuppehåll upprepas i tablån. Den mest vässade hittills måste vara det älskade och hatade ”Andra avenyn” (SVT). Trots att Gregers otrohet och Ullas alkoholvanor bildar en totalt onödig och överlöddrig såpa, så drar jag mig i håret över att behöva vänta ända till 14 januari på mer. Fast det är väl också så, att minskad tv-tid samtidigt skapar mer plats för det viktiga i livet.

Mer läsning

Annons