Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska pengarna användas i Gävle, Carina Blank?

Vi menar att det bästa man kan göra i ett krisläge är att satsa på skolan, skriver Britt-Marie Westman, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning.

Annons

Öppet brev till Carina Blank.

Regeringen gav nyligen besked om att kommunerna kommer att få ett tillskott på 7 miljarder kronor för 2010. Det uttalade syftet med satsningen är att stötta sysselsättningen i välfärdens kärna. Att satsningen presenterades på en skola, kan ses som en illustration av detta.

Från Lärarförbundets sida välkomnar vi beskedet eftersom ökade resurser till skolan är precis vad vi krävt inom ramen för vår kampanj – ”Låt inte barnen betala krisen!”. Vi menar att det bästa man kan göra i ett krisläge är att satsa på skolan. En utebliven satsning på skolan kan på längre sikt kosta mycket pengar medan tidiga satsningar är kloka framtidsinvesteringar.

Gävle kommun har en högre måluppfyllelse som mål. Det vill säga, eleverna ska uppnå generellt bättre resultat i skolan. Lärarförbundet menar att för att nå målet krävs inte bara lärare utan även ett stort inslag av forskning och utveckling. Inom andra områden är detta en självklarhet, till exempel medicin och teknik.

De medel som nu tillförs Gävle kommun innebär 70 713 125 kronor. Lärarförbundet har beräknat hur många lärartjänster det motsvarar om hälften av medlen används till lärare. I vår kommun skulle det innebära 78 lärartjänster. Vi menar att det med tanke på regeringens syfte med satsningen är högst rimligt att minst hälften – och gärna mer– satsas på skolan.

Lärarförbundets lokal- avdelning i Gävle tog emot resultatet för Bästa skolkommun 2009 1 oktober. Det visade sig tyvärr, men inte helt oväntat, vara dyster läsning. Gävle kommun föll från plats 95 år 2008 till plats 170 i år. 12 mätpunkter av 14 hade försämrats, däribland resurser och lärartäthet.

Våra frågor till kommunledningen i Gävle kommun är därför:

• Kommer vår kommun att investera i förskola och skola så att det kommer eleverna till del?

• Hur stor del av de nya pengarna kommer att gå till förskolan och skolan?

Nu är det upp till bevis!

Britt-Marie Westman

ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning

Annons