Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska vi hantera alkoholen?

Som mångårig socialnämndsledamot kan jag stryka under att problemet med alkoholen är oroande även i Gävle, skriver Roland Ericsson (C ).

Annons

Någon av de många som kallar sig vän av friheten, vilket även jag vill vara, kan invända mot en del av det jag skriver här i debattartikeln. Redan vid anslaget i frågan jag ställer ”Hur ska vi hantera alkoholen i vårt samhälle” kan det upplevas som förmynderi. Är inte detta enbart ett individuellt ansvar får vi ofta höra i debatten. Men jag vill hävda att alkoholmissbruk inte är en privatsak.

Ökat generellt drickande, som vi ser hela tiden, leder till att det bland allt fler i alla åldrar, inte minst också lägre ner i åldrarna till och med bland barn och bland stora ungdomsgrupper blir fler missbrukare tidigt.

I vissa beräkningar som gjorts har det kommit fram att cirka 2 000 människor dör per år som direkt kan hänföras till alkoholen.

Våldsbrotten ökar också ständigt i antal. Där är alkoholen medaktör i åtta av tio fall och vid fyra av tio tillfällen då kvinnor misshandlas är alkohol inblandat. För att inte tala om att det varje dag kör omkring cirka 15 000 onyktra bilförare på våra vägar. 2 000 får mer eller mindre allvarliga skador genom rattfyllerister. Alkolås borde införas.

I 400 000 av våra hemmiljöer/familjer, enligt Folkhälsoinstitutet, dricker föräldrar för mycket. Genom att vi i Gävle brukar kunna räkna med att här gäller oftast 1 procent av rikssiffror på många områden skulle det innebära, i varje fall statistiskt, skrämmande att i hela 4 000 hemmiljöer/familjer i Gävle dricker föräldrar för mycket.

Som mångårig socialnämndsledamot kan jag stryka under att problemet med alkoholen är oroande även i Gävle.

Vi i vuxenvärlden, föräldrar, skolor, ledare i idrottsföreningar och föreningar av annan inriktning, har ett ansvar som förebilder och att vara förebyggare för våra barn och unga. Tar vi det som vi borde?

Det är just gruppen måttlighetsdrickare som för sent upptäcker vad deras konsumtion, så småningom, kan leda till av kroppsliga skador och våldsamt beteende i sin omgivning.

I Sverige har vi framgångrikt ändå lyckats, trots ökningar med cirka 20 procent av alkoholkonsumtionen sedan EU-inträdet, att hålla nere drickandet som alltså kunde ha varit mycket högre Om vi inte haft den restriktiva alkoholpolitiken. Detta i huvudsak genom att vi har Systembolaget.

Jag vågar inte ens tänka på hur läget skulle ha varit vad gäller alkoholkonsumtion om vi inte hade haft just den restriktiva alkoholpolitik som vi haft och ännu har. Samtidigt invänder ofta debattörer och har synpunkter på att vi inte ska ha monopol på något område, inte ens på detta speciella.

Monopolet motiveras bland annat för att undvika vinstintressen i alkoholförsäljningen. En del minns mellanölets härjningar 1965–77 då försäljning, konsumtion och alkoholskador ökade kraftigt. Därför är det viktigt att slå vakt om monopolet. Det här är en folkhälsofråga.

En statlig utredare har avvisat tanken att tillverkare ska få rätt att sälja sina produkter vid sidan av Systembolaget. I stället för att luckra upp den svenska alkoholpolitiken, som det alltså kommer förslag om, och att sänka alkoholskatter och utöka tillgängligheten borde alla inse att dessa varor inte är vilka varor som helst.

Skulle dessa produkter ha uppfunnits i dag skulle Livsmedelsverket haft svårt att klassa dem som livsmedel.

På ett område, gårdsförsäljning, där förnämliga produkter, lokalt och närodlade livsmedel som till exempel ost, smör, kött, bröd och potatis redan säljs i glädjande stor omfattning, kan det låta bestickande och ofarligt att även försälja alkoholprodukter.

Just det förslaget, att där försälja alkohol, vill bland annat förre folkpartiledaren Bengt Westerberg som även var socialminister några år, uppmana regeringen att följa sin utredare, som föreslår att producenter inte ska få rätt att sälja sina alkoholhaltiga produkter vid sidan av Systembolaget. Den åsikten delar även jag.

Roland Ericsson (C )

Mer läsning

Annons