Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur tänkte Stadsbiblioteket här då? Bockbrännartext ansågs "för obekväm"

Gävle Stadsbibliotek firar den svenska Tryckfrihetsförordningens 250 år med högläsning ur förbjudna texter – böcker som genom historien blivit censurerade, stoppade eller brända på bål.

Det skulle inte kunna hända här och nu. Eller?

Men något har hänt. På just Stadsbiblioteket. Just i samband med detta firande av det fria ordet.

En text som skulle ha höglästs söndag 27 november kommer inte att höras 27 november. Det är dagen för invigningen av Gävlebocken.

Då är det olämpligt att ta upp ämnet bockbränning.

Det var beskedet som Gävleförfattaren och dramatikern Max Hebert fick från Stadsbiblioteket. Han var inbokad för att själv högläsa sin kortpjäs ”Bockbrännaren”. Men ombads byta dag.

”Vi undrar om lördag 26 november går lika bra för dig?”

Max Hebert fick ändra i almanackan.

"Din text är inte förbjuden i egentlig mening, men den blir tydligen väldigt obekväm på fel plats och dag."

Meddelandet ovan kom från en arbetsgrupp på biblioteket som satt samman programmet och skött kontakterna med de medverkande. Det går att tolka som att man utsatts för påtryckningar.

Kort därefter gick Gävle kommun och Stadsbiblioteket ut med information till media om det kommande arrangemanget. En text om dagen skulle högläsas under hela november, under samlingsnamnet Café Censur.

Det handlar om texter som inte nödvändigtvis behöver ha varit eller är förbjudna, dock i någon mening omdiskuterade.

Max Heberts ”Bockbrännaren” presenterades av Stadsbiblioteket som kontroversiell med orden: ”kanske skapar det obekväm stämning att läsa just den texten dagen före invigningen av Gävle kommuns främsta varumärke?”

Men att läsa den samma dag som bockinvigningen var tydligen att gå över gränsen. För obekvämt.

Bibliotekschef Petra Jonsson säger sig inte känna till att en programpunkt blivit flyttad, ”det var nytt för mig”.

Däremot har hon som chef deltagit i diskussionerna med programgruppen.

Var det något problem med den här texten?

–Nej, det tycker jag inte. Men jag har pratat om att det ska vara rätt fokus. Vi vill ju uppmuntra tryckfrihet och inte sätta fokus på att vi på biblioteket skulle ta ställning i bockbränningsfrågan.

Kan dina medarbetare ha uppfattat det som att du ville att de skulle ändra datum?

– Det vet jag inte. Det jag sa var att jag vill ha rätt fokus. Det blir fel om man väljer så att det blir fokus på bockbränning.

Är inte det här en form av censur?

–Nej, det tycker jag inte. Texten kommer ju att läsas.

Författaren Max Hebert blev först mest förvånad när biblioteket frågade om det gick att byta datum.

– Pjäsen handlar delvis om kommunala tjänstemän som diskuterar bocken som en symbol för Gävle, det här blir ju nästan en fortsättning på pjäsen.

– Men jag blir förbannad också, om det är tjänstemän som censurerar. Biblioteket borde ha reagerat med ryggmärgen. När det säger sig vara en plats för det fria ordet. Då ska inte ribban vara låg, det ska inte vara någon ribba alls.

Café Censur är inte Gävles enda stora satsning för att fira Tryckfrihetsförordningens jubileum. Kanske är Gävle till och med den kommun som firar mest. Nästa vecka anordnas en tre dagar lång Tryckfrihetsfestival i Gasklockorna.

Festivalen har fått kritik för att negligera lokal media, för att istället främst bjuda in nationellt kända författare och journalister.

Men kanske blir det åtminstone tillfälle att diskutera hur självcensur riskerar att utövas – när kommunalt varumärkesbyggande hotas.