Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur vill du ha det när du blir gammal?

Annons

Kanske behöver du hjälp med städning och matlagning, kanske behöver du personlig omsorg, kanske är det snöskottningen som är det största problemet för dig som vill bo kvar hemma.
Oavsett hur din situation ser ut ska det vara DU och dina behov som står i fokus.
För att nå dit måste du ha möjlighet att själv styra och välja den hjälp du faktiskt betalar för.
I Ljusdals kommun har man insett att LOV, lagen om valfrihet, är till stor hjälp för våra gamla. Låt mig berätta om hur det skulle kunna se ut i Gävle om kommunen tog sitt förnuft till fånga och införde LOV:en.
I Ljusdal finns drygt 400 personer som beviljats hemtjänst av kommunen. En biståndshandläggare från socialtjänsten har besökt var och en av dem, och sedan satt ihop en plan för vars och ens rätt till hjälp. Sedan är det upp till varje kund att välja vem som ska göra jobbet. Det kan vara kommunens hemtjänst och det kan vara något av de privata alternativ som nu fått chansen att etablera sig i Ljusdal.
Är du som kund sedan inte nöjd med den hjälp du får har du din fulla rätt att byta – direkt och utan krångel.
Det är fortfarande kommunen som sätter villkoren för oss som vill jobba inom branschen. Det är kommunen som ställer krav på oss företag – uppfyller vi inte dem får vi inte vara med och konkurrera om jobben.
Trots detta är fortfarande många kommuner livrädda för att införa LOV, däribland Gävle. Och jag undrar varför?
Är det föreställningen om att stora privata drakar ska göra vinst på våra skattepengar som avskräcker? Men säg mig, hur skulle de rimligen kunna göra det? Som privat utförare får vi exakt samma timpeng som kommunens hemtjänst får, i Ljusdal är det 343 kronor per timme. Detta ska inkludera restid, utbildning, arbetsplatsträffar, lokaler, bilar, ja allt. Och har vi sett någon kommun tälja guld på sin hemtjänst? Vi gör inga jättevinster på skattepengar i den här branschen, det är en välformulerad myt som tyvärr bara hindrar våra äldre att få en bättre vård och omsorg. Den stoppar också människor som drömmer om att starta eget från att göra det. När Vårdförbundet i en enkät frågade 1600 medlemmar om det ville starta eget företag svarade 30 procent ja. På följdfrågan om det var troligt att det skulle bli av hade siffran sjunkit till 5 procent. De hinder som beskrivs är framför allt avsaknad av kapital, brist på tid och inte minst bristande stöd från landsting/region eller kommun. Ingen i enkäten beskriver brist på kunskaper inom vård och omsorg som en anledning, tvärtom. När man talar om vad man vill uppnå med ett eget företag så hävdar två av tre att man vill kunna skapa en BÄTTRE vård. Andra fördelar som lyfts fram är att chansen att kunna påverka sin arbetssituation och att utvecklas. LOV:en ger många av dessa människor möjlighet att göra just det.
Är man i Gävle kommun då rädd att kvaliteten på vård och omsorg ska sjunka när de privata aktörerna släpps in? Men hur skulle den kunna göra det? Den som inte är nöjd med sin vård har rätt att byta, vilket betyder att LOV:en är direkt självsanerande. Utan LOV:en låser vi istället fast människor vid en tjänst. Om bara kommunen levererar hemtjänst, vad gör då den kund som inte är nöjd?
Addera Omsorg AB är ett nystartat företag med verksamhet i Ljusdal, och vi växer hela tiden. Vår affärsidé bygger på ”den goda helheten” där vårt absoluta fokus är på dem vi är till för. Hur vill de ha det?
Våra kunder önskar framförallt två saker; ett bra bemötande och kontinuitet.
Om du t ex är beviljad städning och tiden som kan debiteras är 45 minuter, då är det inte mänskligt att skicka två personer som då kan göra jobbet på 22.5 minuter för att sedan snabbt försvinna ut genom dörren. Det är heller inte mänskligt att den som behöver hjälp med att duscha får besök av 30 olika individer på en månad.
Självklart ska du själv styra din egen vardag. Det är DU som måste få ha inflytande över viken tid du vill gå upp, när du vill lägga dig, om du vill gå ut när solen skiner….
Ta bara den gamla damen vi fått som ny kund. Hon berättade nästan gråtande för oss att hon inte fått byta tid för hemtjänstens städning när hon akut hamnat på sjukhus. Det blev därför inte städat på nästan fyra veckor, ”och jag som fyller år till helgen”…
Med LOV:en öppnar vi för flexibla leverantörer som snabbt, effektivt och med mänsklig värme kan styra sin verksamhet på det sätt man själv önskar.
Tack vare Rut har våra äldre också råd att från oss köpa de tjänster ni inom kommunal hemtjänst inte FÅR göra, såsom snöskottning, vedhuggning, trädgårdsskötsel, fönsterputs och annat. Det gör att våra äldre kan bo kvar längre hemma. Pensionärsorganisationerna har nyligen ställt krav på kommunerna att stå för de ”fixartjänster” som ingår i Rut för att hjälpa de äldre till en säkrare vardag. Med Lov och Rut löser det sig ändå.
Så Gävle kommun, våga släpp ideologin om att offentlig sektor är överlägset bäst på vård och omsorg, grunden för välfärden. Det är fortfarande ni som sätter spelreglerna, även om ni inför LOV. Det enda som händer är att era gamla får möjlighet att själva styra sitt liv – och det har vi väl alla ändå rätt att göra?

Mats Lindberg
VD Addera Omsorg

Mer läsning

Annons