Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyr pensionären Rune en timme för 290 kronor

För sju år sen gick Rune Lindgren i pension. Han lämnade Korsnäs efter fyrtio års yrkesliv där.
Häromåret såg han att företaget ”Hyr en pensionär” sökte pensionärer som ville jobba. Han slängde in en anmälan direkt.

– Jag skrev att jag kunde göra det mesta, säger Rune och skrattar gott.

– Jag kan måla, tapetsera, laga en cykel, säger Rune och tillägger att han är händig på datorer.

På Korsnäs körde han truck.

Visst hade Rune att göra efter pensioneringen – sommarstugan i Mörtebo gillar han att snickra på, han är engagerad i Valbo flygklubb och han kör modellplan som han byggt själv.

Men det fanns tid över, tid som kunde fyllas med nåt vettigt.

– Jag hade för litet att göra, summerar Rune. Det är kul att komma ut och göra nåt och få träffa folk.

Första stora målarjobbet blev ett hus i Sätra där familjen ville få fasaden ommålad. Det gick utmärkt.

– Sen dess har det varit några andra målarjobb och så var jag alltiallo när det var Bondens marknad i höstas.

Rune har också tackat nej några gånger till uppdrag.

– Då har jag haft annat att göra som kändes viktigare. Det är det som är så bra med Hyr en pensionär, jag säger bara ja till sånt som jag vill göra. Jag måste inte ta alla jobb, säger Rune som också sett till att dotterns svärfar har anmält sig.

Vår och sommar har Rune fullt upp med sommarstugan och trädgården. Då finns ingen tid för extrajobb. Höst och vinter däremot kan dagarna kännas litet tråkiga och då är det kul att få ett uppdrag.

– Jag blir rastlös av att inte ha nåt att göra.

Rune menar att efter ett långt yrkesliv har han erfarenheter och kunskaper som gör att han kan litet av varje.

– Jag har ju lärt mig ett och annat under livets gång.

Han konstaterar att möjligheten att hyra en pensionär borde vara utmärkt lösning för till exempel ett småföretag.

– Vid en arbetstopp kan en pensionär hoppa in i verksamheten direkt och jobba så länge företaget har behov av extrapersonal, vi är ju väldigt flexibla. Om nån ringer mig på morgonen kan jag börja på eftermiddagen!

Runes dröm som ung var att bli pilot, han sökte till fältflygarskolan och kom så långt som till ett första test, men inte längre. Hemma i Holmsveden brukade Rune som grabb cykla till Mohed och titta på planen där.

När han var över femtio fick han en provlektion i segelflygning i present. Efter den lektionen anmälde han sig direkt för att ta flygcertifikat. När han nästan var färdig med certifikatet fick han en hjärtinfarkt och då försvann certifikatet för gott. Men han är fortfarande medlem i flygklubben och brukar sälja bingolotter.

– Nu håller jag på med modellplan i stället. Jag köpte en byggsats och limmade ihop ett plan som jag kör med radiosändare. Men det är inte lätt att flyga, landningar är besvärliga, suckar Rune som flera gånger fått limma ihop sitt plan efter att det dykt på nosen i marken.

Ett allt större intresse hos Rune är datorn med dess möjligheter till skapande. Alla i släkten som fyller år får numera högst personliga gratulationskort skapade av Rune. Han har också hållit cirklar i datakunskap för pensionärer.

Extrajobben är guldkanten i Runes pensionärstillvaro, det är roligt att komma ut och träffa folk och ge nån ett handtag. Och dessutom få betalt för det!