Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyres­tvisterna i Nian på väg att lösas

De flesta hyrestvisterna

i Niangallerian i Gävle är på väg att lösas.


Men åtminstone i ett fall – hyran för klädbutiken Vero Moda – ska hyresnämnden bestämma marknads
hyran eftersom parterna inte kan enas.

Medlingsförhandlingarna om hyrorna för sju av butikerna fortsatte i hyresnämnden på torsdagen.

För sex av butikerna lyckades parterna komma överens.

– Det blev kompromisslösningar, säger Carl Rydeman, ordförande i hyresnämnden.

Fastighetsägaren, Nordic Retail Fund, krävde höjningar på över 30 procent. För någon av butikerna handlade det om nästan 70 procent.

”Vi försöker marknadsanpassa hyrorna”, hävdade fastighetsägarens ombud Anders Annell när hyresnämnden inledde förhandlingarna för någon vecka sedan.

Butikernas ombud Daniel Sahlberg hävdade å sin sida att hyrorna redan i dag är högre än i övriga Gävle. Han tog exempel på jämförbara butiker som betalar hälften så mycket som vad hyresvärden vill ha i Niangallerian.

– I samtliga fall blir det bättre villkor än vad hyresvärden krävde, sade Daniel Sahlberg efter förhandlingarna på torsdagen.

Det gäller klädbutiken Carlings, Bik Bok, Bokia, Din Sko, Ecco och Ur & Penn. Hur höga de nya hyrorna blir ville han dock inte säga.

När det gäller Vero Moda stod parterna alldeles för långt ifrån varandra.

I det fallet ska hyresnämnden inom några dagar yttra sig om vad som är skälig marknadshyra.

Om hyresvärden då inte vill göra som hyresnämnden säger kan butiken ändå tvingas flytta om man inte vill betala vad hyresvärden kräver. Men i så fall får hyresvärden lov att betala en årshyra i skadestånd.

Ytterligare tre butiker i Nian har protesterat mot hyreskraven och vänt sig till hyresnämnden.

Två av dem, Glitter och Teknikmagasinet, har gjort upp. När det gäller klädbutiken JC fortsätter förhandlingarna direkt med hyresvärden.

En del butiker har dock valt att flytta. Väskbutiken Allegro slår igen till jul och klädbutiken DM Mode jagar annan lokal i centrala Gävle.