Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresgäster utkastade från sina hem

Hyresvärden vill kasta ut fyra hyresgäster ur de slitna husen på Skolvägen i Tobo. Fastighetsägaren vill också göra asylboende i en del av husen. Men hyresgästföreningen bestrider uppsägningarna.

De fyra hyresgästerna har skrivit på ett avtal om begränsad besittningsrätt –rätten att bo kvar även om en hyresvärd försöker säga upp hyresavtalet.

Enligt avtalet tvingas de flytta vid större reparationer eller rivning av huset.

– Hyresvärden gjorde en större reparation så sent som 2012 så det är knappast aktuellt. Och andra hyresgäster i huset är inte uppsagda så det ska inte rivas, säger Gustaf Lantz, jurist på Hyresgästföreningen Aros-Gävle, som för en av hyresgästernas räkning ska bestrida uppsägningen.

Lantz säger att det sedan är upp till hyresvärden Aros Energideklaration AB om de vill ta uppsägningarna till domstol.

– Men jag hoppas att de ändrar sig.

Hyresvärden har också ansökt om att göra asylboende för 104 flyktingar i en del av husen i Tobo. Migrationsverket har i ett tilldelningsbeslut godkänt företaget som en av drygt 100 tänkbara företag som kan få öppna asylboende. I en första prövning har de kontrollerat med Skatteverket och Kronofogden.

– Ett företag vi skriver kontrakt med får inte vara på obestånd, säger Sophia Öhvall Lindberg, pressinformatör på Migrationsverket.

Migrationsverket har inte skrivit något kontrakt med Aros Energideklaration utan håller på med en djupare granskning där man på plats ska se om lokalernas utformning stämmer med ansökan.

– Vi har fått in synpunkter på att allt inte står rätt till med företaget.

Arbetarbladet berättade i tisdagstidningen att Tierps kommun ställer krav på hyresvärden sedan de funnit mögel, fukt och trasiga saker vid en inspektion. Hyresgästföreningen Aros-Gävle tänker också kräva en hyresreduktion hos hyresnämnden. Sophia Öhvall Lindberg säger att Migrationsverket gärna tar emot uppgifter om sådana anmärkningar.

Enligt Lagen om offentlig upphandling ska uppdraget gå till det företag som uppfyller kraven och har det lägsta priset.

Aros Energideklaration vill ha 88 kronor natten per flykting och är därmed billigast i listan. Nästa intressent vill ha 148 kronor natten.

– Det är en anmärkningsvärd skillnad, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Arbetarbladet har utan framgång sökt ägaren till Aros Energideklaration AB för en kommentar.