Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresgästföreningen borde skämmas

Ju fler medlemmar de lyckades värva, desto högre blev lönen. Sedan fick medlemmarna man värvat stå för miljonlöner, spritnotor, lyxiga resor där det åktes hundspann och annat trams. Det visar Aftonbladets granskning av Hyresgästföreningen. Ni vet, den där föreningen man trott haft som huvuduppgift att tillvarata medlemmarnas intressen, inte resa upp deras medlemsavgifter och lägga dem på miljonlöner.

Avslöjandet är extremt provocerande. Hyresrätterna är under attack, trots att vi i Sverige behöver ett diversifierat bostadsbestånd så att alla, oavsett hur vår livssituation ser ut, kan hitta ett boende som passar oss.

I Stockholms stad vill den sittande borgerliga majoriteten med Miljöpartiet som stödparti genomföra ytterligare utförsäljningar av allmännyttan. Hyresrätterna som byggts under senare år har vidare på många håll i landet varit så dyra att vanligt folk inte har råd med dem. Den socialdemokratiska regeringen har gått med på marknadshyror vid nybyggnation och Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har attackerat stöden för byggandet av hyresrätter.

Det visar tydligt att jobb finns att göra för Hyresgästföreningen. Att hyresrätterna är under attack är dock kanske inte så konstigt när de som företräder hyresgästernas medlemsorganisation med en halv miljon medlemmar uppenbarligen varit mer upptagen med att sko sig själva än att tillvarata medlemmarnas intressen.

När man nu blivit tagna på bar gärning med fingrarna så djupt nedkörda i syltburken att man knappt kan få ut dem, ja då kan man inte från ledningshåll ens stå för det och svara på berättigade frågor om rimligheten i miljonlöner, massage, whisky och resor.

Istället skickas en kommunikatör fram som ska svara på frågorna. Frågor som istället borde besvaras av förbundsordförande Marie Linder och förbundschef Jonas Nygren som är ytterst ansvariga för organisationen.

Linder och Nygren som för övrigt båda två har årslöner på nära 1,4 miljoner. Det är mer än vad LOs ordförande arvoderas. En ordförande som ständigt är synlig i debatten och sätter press på regeringen.

Marie Linder tillträde för att förändra organisationen. I delar har hon utfört detta arbete, men hennes arbete kan knappast beskrivas som övertygande. Uppenbarligen har det i likhet med Kommunal etablerats en osund och fartblind kultur inom Hyresgästföreningen där medlemmarna utgör försörjning och möjlighet till lyxliv istället för att ses som individer vars förtroende måste förvaltas med respekt.

Att organisationer inom arbetarrörelsen, för det är vad Hyresgästföreningen är oavsett vad man hävdar, gång på gång ertappas med den här typen av beteende visar tydligt att det behöver vädras inom arbetarrörelsen. Nytt blod behöver komma in, som ser på arbetet med helt andra ögon än de som genom hela sitt yrkesliv roterat runt i olika delar av arbetarrörelsen.

Något som uppenbarligen riskerar leda till organisationer där få säger ifrån och kulturen som odlas är den av att se medlemmar som försörjning.