Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyrläkare gjorde för många fel – anmäls

Sjuksköterskan på äldreboendet i Hofors slog larm när medicindosen för en av de boende plötsligt fyrdubblades.
När hyrläkaren – som arbetat på flera hälsocentraler i länet – granskades upptäcktes fler brister.
Nu har landstinget anmält honom.

Annons

– Alla läkare kan göra fel ibland, men det här var inte ett enstaka misstag. Det fanns ett mönster av att han inte höll måttet, säger Börje Svensson som är chefsläkare inom primärvården i Gästrikland.

Det är han som nu har anmält hyrläkaren till Inspektionen för vård och omsorg.

– Vi vill att de granskar och ser vad som behöver göras. Det behövs kanske utbildningsinsatser.

Läkaren som anmälts har under året jobbat i kortare perioder på flera hälsocentraler i länet – i Ockelbo, Hofors och Söderhamn.

Det var när han var i Hofors som hans riskbeteende uppmärksammades efter att en sjuksköterska på ett äldreboende slagit larm.

Hon reagerade när en av de boende plötsligt fått sin dos av sköldkörtelmedicin fyrdubblad.

– Det är en mycket kraftig höjning men som tur var drabbades aldrig patienten eftersom sjuksköterskan var så observant, säger Börje Svensson.

Händelsen ledde till att man började titta närmare på läkarens arbete – och då visade det sig att han på flera hälsocentraler hade uppfattats som oskicklig. Man upptäckte brister i journalföring, handläggning och remittering. Det visade sig också finnas språkförbistringar.

– Patienterna har inte förstått vad läkaren sagt och det han har skrivit i journalen stämmer enligt patienterna inte överens med det som har skett.

– Det finns ingen enskild alarmerande händelse där patienter uppenbart farit illa, men det finns flera saker som visar att han inte riktigt håller måttet, säger Börje Svensson.

Läkaren jobbar inte längre kvar i landstinget – men han har ändå anmälts.

– Vi vill inte att läkare som inte fungerar ska kunna gå vidare till nästa ställe och göra samma sak där. Det är för att skydda oss och patienterna men också för att skydda de seriösa hyrläkarna, säger Börje Svensson.

Han är noga med att betona att de allra flesta hyrläkarna är väldigt duktiga. Många stannar längre perioder eller återkommer regelbundet och är väl insatta i hur vården fungerar här. Problemet är att de inte räcker till.

– Ibland är det svårt att få tag på doktorer till vissa ställen och vi har haft enstaka hyrläkare som hoppar in en till två veckor och en del av dem håller tyvärr inte måttet. Det är bekymmersamt, säger Börje Svensson.