Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyrläkare kan vara farliga för patienter – nu ska hälsocentraler i Sandviken, Gävle och Hofors granskas

Många hyrläkare innebär ökad risk för att patienter kommer till skada.
Det har IVO kunnat konstatera.
Nu ska man granska hur det ser ut på hälsocentralerna i Hofors, på Sandviken Södra och i Strömsbro.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har startat en stor granskning av hur hyrläkarna och annan tillfällig personal påverkar patienternas säkerhet.

Detta sedan man sett att det faktum att inhyrda läkare eller sjuksköterskor bara stannar på ett ställe en kort tid och sedan byts ut kan vara en bidragande orsak till att patienter far illa i vården.

– Det framgår av de anmälningar som kommer till oss att bristande personalkontinuitet kan leda till missade provsvar och remisser och fördröjda diagnoser, säger Karin Dahlberg, inspektör på Inspektionen för vård och omsorg.

Läs mer: Hyrläkare gjorde många fel – anmäls

Många hälsocentraler har sådan läkarbrist att de är helt beroende av hyrläkare och därför ska IVO nu granska hur det fungerar.

I april kommer man att göra inspektioner på tre hälsocentraler i Gästrikland – i Hofors, på Sandviken Södra och i Strömsbro i Gävle.

– De har valts ut slumpmässigt, men vi har velat ha en geografisk spridning, säger Karin Dahlberg.

Vid besöken kommer man att titta på i vilken utsträckning hälsocentralerna använder sig av inhyrd personal och vad man gör för att minska riskerna.

– Vi vill bland annat se vad man gör för kontroller av hyrläkarna. Tar man referenser och gör man legitimationskontroller eller litar man på vad bemanningsföretaget säger?

Läs mer: Hyrläkare trodde cancer var kräksjuka

Man ska också titta på vilken introduktion och utbildning i exempelvis journalsystemen som hyrläkarna får och vilka rutiner man har för att förhindra att exempelvis provsvar glöms bort när en läkare slutar och ersätts av en annan.

– Det är i det glappet som blir som vi ser att det finns patientsäkerhetsrisker, säger Karin Dahlberg

Men man vill också veta vad hälsocentralerna har för planering – både på kort och lång sikt – för att lösa läkarbemanningen på ett säkert sätt.

– Vi vill att man ska ha en ordentlig plan. Det är speciellt viktigt nu när vi åter närmar oss sommaren, säger Karin Dahlberg.

Läs mer: Sjuksköterska trodde att gud skulle bota – skickade patienter till kyrka