Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyrläkare trodde att cancer var kräksjuka – uppmanade patienten att svettas ut sjukdomen

Hyrläkaren sade att patienten hade kräksjuka och uppmanade honom att gå hem och svettas ut sjukdomen.
I själva verket hade mannen cancer.
Nu anmäler Region Gävleborg läkaren för bristande kompetens.

Annons

När patienten sökte vård på hälsocentralen hade han tydliga symptom på att levern var påverkad – bland annat hade hyn och ögonvitorna blivit gula och han hade problem med mörk urin.

Patienten hade själv läst att detta kunde vara tecken på allvarliga leverproblem men hyrläkaren som han fick träffa ignorerade det.

Läkaren gjorde ingen utredning utan slog i stället fast att det handlade om vinterkräksjuka. Patienten uppmanades att gå hem och klä sig så varmt som möjligt – gärna med dunjacka inomhus – och helt enkelt svetta ur sig sjukdomen.

Läs också: Cancersjuk anmäler till IVO – läkaren trodde att det var kräksjuka

Ett råd som enligt primärvårdens chefsläkare är minst sagt märkligt.

– Man kan inte svetta sig ur vinterkräksjuka. Det är ett felaktigt råd för den sjukdomen och helt felaktigt om man ser till patientens tillstånd, konstaterar Börje Svensson.

Han har också svårt att förstå hur läkaren kunde missa de tydliga symptomen på leverproblem. Ännu mer anmärkningsvärt blir det eftersom patienten själv påpekade att det kunde vara det.

– Det är klassiska symptom. Patienten hade dessutom hjälpt läkaren på traven och visat vad han bör titta vidare på men han har underlåtit att göra det.

Dagen efter att patienten skickades hem fick han åka in akut på Gävle sjukhus där han också blev inlagd. Utredning visade att han hade fått cancer i bukspottkörteln som även påverkade levern.

Region Gävleborgs egen utredning visar att det i det här fallet inte räcker med att göra en Lex Maria-anmälan. Man vill att Inspektionen för vård och omsorg ska ta ställning till om hyrläkaren – som inte längre arbetar för regionen – över huvud taget kan jobba vidare i yrket.

– Vi har tidigare haft vissa tvivel om läkarens kompetens. I det här fallet har bristerna varit av den graden att vi bedömer att vi måste göra en anmälan om riskperson, säger Börje Svensson.

De här har vården också anmält som olämpliga:

Sjuksköterska trodde att gud skulle bota – skickade patienterna till kyrkan

Läkare med bristande kompetens arbetade på hälsocentral i Gästrikland

Hyrläkaren gjorde alldeles för många fel

Läkare missade allvarlig hjärnblödning