Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag avgörs Samkrafts öde

Klockan klämtar för Samkraft. I dag ska det krisdrabbade vindkraftbolagets öde avgöras.

Tisdagen blir en intressant dag för alla som har följt turerna kring Samkraft.

Nu på förmiddagen är det ägarsamråd och styrelsemöte i bolaget då man ska ta beslut om vad som ska hända med vindkraftbolaget. Beslutet ska sedan klubbas rent formellt på en extrainsatt bolagsstämma som startar klockan 13.

Alternativen är två:

* Antingen skjuter ägarna till mer pengar för att återställa kapitalet i bolaget.

Gävle är den största delägaren med 25 procent av aktierna. Sandviken äger 13 procent. Övriga delägare är andra kommuner, energibolag och privata intressenter i Mellansverige.

Det är dock oklart hur mycket ägarna skulle behöva pytsa in och flera av dem har dessutom sagt att de inte vill lägga en enda krona mer på Samkraft. Sandviken har till exempel ett fullmäktigebeslut på att man inte ska göra det.

* Eller så blir det likvidation.

I sådana fall upplöses bolaget och en likvidator utses omvandla bolagets tillgångar till pengar och betala dess skulder. Frågan är om tillgångarna är så stora att kommunerna kan få tillbaka de summor som man ligger ute med.

Som Arbetarbladet berättat var planen att Gävle kommun skulle köpa ut de andra delägarna i Samkraft. Men affären stoppades när en privatperson överklagade kommunfullmäktiges beslut.

Under tiden förföll stora lån som Samkraft inte kunde betala. Nu har kommunerna som borgat för lånen fått gå in och täcka upp. Totalt handlar det om 64 miljoner kronor plus ränta som man tvingades betala in till långivaren Kommuninvest i förra veckan.

Gävle kommun betalade in nära 27 miljoner kronor, men fick sedan tillbaka 12 miljoner kronor av sina underborgenärer Eskilstuna och Västerås.

Sandviken betalade in 9,3 miljoner, Hofors 1,8 miljoner och Ockelbo 440 000 kronor.

På plats i dag i Söderhamn för att avgöra Samkrafts öde finns bland annat vd:arna för Sandviken Energi, Niclas Reinikainen, och Gävle Energi, Håkan Jönsson.

Arbetarbladet samarbetar med Söderhamns-Kuriren och finns på plats med en reporter för att bevaka utvecklingen.