Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I det svarta hålet

Annons

Enligt regeringens egen prognos kommer följande att hända i den svenska ekonomin de två närmaste åren:

4 Tillväxten 2009 blir minus 0,8 procent.

4 Budgetunderskottet blir 45 miljarder 2009 och 37 miljarder 2010.

4 Statens skatteintäkter minskar 2009 med 63 miljarder och med 91 miljarder 2010.

4 Arbetslösheten väntas nästa år bli 7,7 procent och 8,5 procent 2010.

4 Sysselsättningen väntas minska nästa år med 1,7 procent och med 1,2 procent 2010

4 Hushållens konsumtion nästa år väntas öka med bara 0,4 procent, jämfört med beräknade 2,3 procent i budgeten.

4 Investeringarna minskar med 4,7 procent 2009 .

Redan visar det sig att Anders Borgs något dystra prognoser för den ekonomiska utvecklingen blivit allt mörkare. Tillväxten blir i bästa fall noll. Budgetunderskottet för 2009 blir minst 90 miljarder. Och 65 miljarder valåret 2010. Även skatteintäkterna kommer att minska. Arbetslösheten rusar i väg. Den blir minst 9 procent redan 2009 och ingen vågar spekulera om vad som sker 2010.

Det är ett stort svart hål som öppnat sig, så beskriver en av de många finansanalytiker som tänkt till om finanskrisen och den galopperande lågkonjunkturen. Det som för bara några månader sedan beskrevs som en måttlig konjunkturavmattning av alliansregeringen och finansminister Anders Borg har i finanskrisens spår utvecklats till fritt fall.

Varslen om uppsägningar sveper över landet. Minst 100 000 personer har varslats om uppsägning sedan september, och varslen bara fortsätter. Det är tydligen lång väg innan vi kommit till botten. Allt medan människor håller igen och hoppas på en vändning. Men det går inte att leva på hoppet.

Fredrik Reinfeldt tycks leva i en skyddad kokong. Stigande arbetslöshet? Det hade jag inte en aning om. Sämre a-kassa? Det hade jag ingen aning om. Hur ska de som nu drabbas av inkomstbortfall klara sig? Reinfeldt kan inte ge besked och inte heller hans regering.

Allt medan lågkonjunkturen fördjupas.

De konjunkturrapporter som presenterats från LO till Svenskt näringsliv och Konjunkturinstitutet talar om negativ tillväxt för 2009. Recession. Vi hamnar på minus. Därför kan vi räkna med en fortsatt växande arbetslöshet. Kanske upp mot 10 procent.

Hur stort blir konjunkturfallet? Hur många fler kommer att varslas och vad väntar de närmaste månaderna? Ingen vet. Regeringen tiger.

Vad vi vet är att varslen om uppsägningar fortsätter och har nu också nått den offentliga sektorn. Enbart Karolinska sjukhuset i Stockholm varslar 900 anställda, men fler av de större sjukhusen runt om i Sverige har aviserat att man måste dra ner på personalen.

Krisen blir allt djupare medan alliansregeringen sitter på sina stolar och avvaktar.

Mer läsning

Annons