Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Facebook-diktaturens våld

/

En grymt bra science fictionroman har översatts till svenska. Till och med läsare som brukar använda alkogel mot sf-baciller riskerar att smittas – av en aktuell dystopi om människans totala uppkoppling mot webben.

Annons

Har man enbart Facebook-kompisar behöver man strängt taget inte duscha. När mer och mer av livet levs på nätet kommer den fysiska världen att förlora betydelse.

Nöjesfälten ligger öde, med rostiga pariserhjul i silhuett mot himlen, i romanen ”Den levande”.

Människan är uppkopplad till ”Socio” från födseln. Det är en myndighetskontrollerad Facebook-motsvarighet där all inlärning, all kommunikation, allt umgänge, sker. Mycket praktiskt – direkt in i hjärnan: skärmar är gammelmedia.

Själva samhällsorganismen kallas just ”Den levande” och består av en befolkning på exakt tre miljarder. Maxåldern är 60 år. Den som närmar sig den kontaktas på Socio: ”Ni ombeds vänligen uppsöka närmaste Pauszon”.

Hälsningsfrasen människor emellan lyder ”ingen död”. Kroppen ”pausas” och man återföds på nytt med samma inkod och lagrade minnen. Ingen död. Och ingen som protesterar mot att de kliniska pauszonerna alldeles för mycket liknar gaskammare…

Tills Zero kommer till världen. Han kallas så för han saknar inkod. Han faller utanför. Tre miljarder människor – plus en.

Med Zero föds också ett tvivel på systemets förträfflighet.

Han placeras på korrektionshem och möter Cracker. Den (inkarnerade) dataexpert som en gång uppfann Socio – men efteråt insåg sitt misstag.

Det står Facebook-dystopi (fast med bortslarvat bindestreck) på bokomslaget. Hur ska vårt stillasittande sluta, ungefär? I denna skräckvision?

Författaren följer en klassisk samhällskritisk science fictiontradition när hon skapar sin modell av ett iskallt, genomstrukturerat, rationellt, totalitärt system. Storebror ”Den levande” både ser dig och skapar dig, reproducerar din eviga kopia, i den kast du tilldelats. Konstruktionen är lika genomförd som hos Orwell, Ira Levin eller Philip K. Dick. Grymt bra.

Men science fiction-hardcore. Verkligen. Rysk dystopi.

Det finns troligen anspelningar och paralleller som man förstår bättre om man är hemma i vissa före detta sovjetstater, rysk sf-litteratur, allmän kremlologi, och i Rysslands förhållande till kyrkan. Zero kan ju även ses som en jesusgestalt.

Å andra sidan, Facebook-analogin kan var och en förhålla sig till. Uppkopplade mot det globala nätet är vi redan i dag bara alltför lätta att övervaka och styra. Storebror Ica vet vilket som är ditt favoritgodis.

Författaren Anna Starobinets bygger en helhet som ger en hisnande känsla av att bokens absurda värld finns och går att ta på. Människor av kött och blod lider därinne. Trots att hela denna roman till sin form är sammanställd av torra handlingar ur Socios databank. Vittnesmål, anteckningar, dokument växer till ett fasansfullt fantasislott. En krälande, påtaglig konstruktion.

Men utan sladdar och maskineri.

”Matrix” är banalt!

Annons