Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Gävleborg jobbar hälften i exportföretag

Nästan hälften av alla som jobbar i företag i Gävleborgs län är anställda i exporterande företag. Sandvik toppar listan.

– Sandviks betydelse för regionen kan inte överskattas, säger Lars Beckman (M), riksdagsledamot från Gävle, som låtit riksdagens utredningstjänst ta fram siffrorna som ger besked om Gästriklands och hela länets beroende av de stora exportföretagen.

Han tror att Sandvikledningens beslut att flytta huvudkontoret till Stockholm kan få allvarliga följder för inte bara Sandviken utan hela regionen.

– Man får hoppas att ledningen gjort en affärsmässigt korrekt bedömning. Det faller ett tungt ansvar på ledningen om man misslyckas, säger Lars Beckman som tror att flytten blir negativ för sysselsättningen i regionen.

Han tror inte på argumentet att placeringen i Sandviken skulle ha försämrat Sandviks möjligheter att få tag i kompetent personal.

– Det kanske är lättare att rekrytera i Stockholm men där är det också lättare att sluta, säger Lars Beckman.

Han tycker att siffrorna som riksdagens utredningstjänst har tagit fram visar på bland annat högskolans betydelse när det gäller att utbilda studenter som exportindustrin behöver.