Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I morgon tävlas det till minne av Martin

På fjolårets sista dag ändade livet för 15-årige Martin Lingblom, sjuk i leukemi. Gokarttävlingen på Gävle Motorstadion i Rörberg, lördag, körs till hans minne – på initiativ av honom själv.

Martin Lingblom från Ockelbo var en lugn och glad kille med aptit på livet. Han spelade fotboll och ishockey fram tills han drabbades av leukemi i tioårsåldern.

Martin var också biten av motorsport, missade till exempel sällan Formel 1 på TV. Fyllda tolv började han köra gokart.

– Han kunde trots sjukdomen tävla på nästan samma villkor som sina medtävlare. Åren i gokartsporten blev ett lyft i hans liv, berättar föräldrarna Tommy Lingblom och Ewa Ferm.

Våren 2006 hände något stort. Martin fick en splitter ny tävlingsbil av stiftelsen Min Stora Dag. Kompisarna i SMK Gävle – med eldsjälen Hans ”Putte” Ericsson i spetsen – ställde den i ordning.

– Bilen kom i byggsats och vi hjälptes åt att göra den klar för tävling, berättar ”Putte”.

Han minns också dagen när Martin skulle provköra bilen första gången:

– Det regnade och Martin själv var svag på grund av sjukdomen. Vi tyckte att han kunde vänta, men det tyckte inte Martin. Han var envis och gav sig inte förrän han fått köra!

Samma år nådde Martin flera framskjutna placeringar i sitt tävlande, bland annat i Midsommarracet i Hedemora och när mellansvenska serien gästade Rörberg.

Men Martins hälsa sviktade allt mer. Han orkade med en träning tidigt på våren 2007, men inget därefter. Livet tog slut på nyårsaftonen.

In i det sista hade emellertid Martin förmågan och styrkan att se framåt. Han var bestämd över att inte få blommor på sin begravning. Önskan var istället att starta en fond – Martins Minne – där pengarna skulle användas som grund till en prispott i en årligen återkommande gokarttävling.

Det här var Martins sätt att återgällda det stöd och kamratskap som hans kompisar i SMK Gävle gett honom när sjukdomen kändes svår.

– Martin var en kille som vi alla tyckte om. Det känns trots allt bra att vi i klubben kan minnas honom på detta sätt, säger kartingsektionens ordförande Christer Andersson.

Som också gläds över det fina startfältet på lördag.

– Vi har 50 deltagare enbart i klassen Mini, där Martin skulle ha tävlat om han levt idag. Flera av dessa tillhör de bästa i Mellansverige.

Tanken är att Martins Minne ska bli årligen återkommande. Förutom fondens pengar har även sponsorer – företag och privatpersoner – ställt upp.

– Vi kommer att ta betalt med frivilligt belopp för programmen på lördag. Dessa pengar skänker vi oavkortat till Barncancerfonden, avslutar Christer Andersson.

Fotnot:

 

Martins Minne omfattar även klasserna Micro och Yamaha – samt Cadetti. Men det är i Mini som förarna kämpar om maskinersättning (prispengar). 5000:– till segraren, 3000:– till tvåan och 2000:– till trean. Martins fond har bankkonto 6422-636310752.