Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I overkligheten

Annons

I sportspel kan vi spela matcher eller köra lopp samtidigt som de pågår –och det är så vi vill ha det. I krigsactionspel däremot är det tvärtom – vilket aktuella ”Medal of honor” är ett ilsket lysande bevis för. Vi vill ha sportspel som är så nära ihopkopplade med verkligheten som det bara går. Om Zlatan Ibrahimovic är i toppform i verklighetens Milan vill att han ska vara det i det fotbollsspel vi spelar. Det är numera fullt möjligt, med hjälp av regelbundna uppdateringar av spelarna status och form i EA Sports Fifa-spel, där också fotbollsresultat ur verkligheten rullar förbi på streamers. Vad jag förstår kommer EA Sports kommande NBA-spel att ta ytterligare ett steg i den riktningen, det får vi återkomma till.

Krigsactionspel är en helt annan sak. När ”Call of duty: modern warfare 2” släpptes i början av året väckte det ett ramaskri. Storyn är fiktiv men som spelare deltog man i en attack där man skulle skjuta mot oskyldiga civila. Spelet kom för nära verkligheten. Aktuella ”Medal of honor” har tagit ett steg ännu närmare verkligheten då det utspelas i Afghanistan nu, under den pågående konflikten. Det finns paradoxalt nog spelglädje i krigsspel – men då ligger handlingen tillräckligt långt ifrån oss för att det ska bli abstrakt nog att vara på lek.

Frågan är om ”Call of duty: warfare 2” och nya ”Medal of honor” är tillfälliga av – vikelser eller början på en ny – i så fall olustig - trend. Kommer framtidens krigsactionspel att uppdateras i enlighet med de senaste rapporterna om dödade i de krigszoner där spelen i så fall kommer att utspelas? Kommer de senaste rapporterna om dödade och sårade från nyhetsbyråerna att rulla på streamers som i sportspel? En ganska skrämmande tanke.

Låt oss hoppas att krigsspelen håller sig på behörigt abstrakt avstånd från nuet och verkligheten i framtiden. För spelglädjens skull. Däremot skulle vi inte ha något emot att spela fotboll eller ishockey eller köra racing i det förflutna. ”The beginning of football”, i brittisk 1800-talsmiljö, är en kittlande tanke. I managerläget sköter du en by som ska spela mot grannbyarna i en lokal serie.

Björn Brånfelt

Mer läsning

Annons