Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I parken får de lust att slöjda

– Det är vansinnigt roligt att få förmedla lusten till slöjden, säger Berit Kvarnlind.
Hon är en av ledarna under veckans slöjdläger i Mackmyra brukspark där åtta nyfikna och kunskapstörstande barn deltar.

Annons

Det är första gången som Gästriklands hemslöjdsförening i samarbete med Bruksparkens vänner anordnar sommarläger för barn. På lägret, som tack vare bidrag från Region Gävleborg är gratis för barnen, får de lära sig om träslöjd, luffarslöjd, hur man hanterar ull och bakar över öppen eld.

Vid bordet mitt ute i parken tillverkas det i dag ullbollar, ullskålar och ullmonster. Det är lite blött och kallt men barnen jobbar på.

– Det är jätteroligt här, säger Sara Norrby, som har gjort en korg av näver, en klädhängare i trä och håller på med en skål i ull och en bil av trä.

Ledarna visar, hjälper och förklarar för barnen hur de ska jobba med de olika materialen, men barnen har också lärt ledarna ett och annat.

– I går sa barnen att de ville göra kendamas, det var det ingen av oss som visste vad det var så vi fick googla. Men nu ska de få göra kendamas av trä, och lägga sten i ull för att få till tyngden i bollen. Det är viktigt att jämka med barnen så att de behåller lusten till att skapa, säger Margit Kristoffersson.

LÄS OCKSÅ: Frida Scar lärde ungdomar rappa

LÄS OCKSÅ: Bussar barn från asylboendet i Gysinge till 4H-läger

LÄS OCKSÅ: Klängig sommarutställning i Mackmyra