Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Sätra firar man jul tillsammans

/
  • PREMIÄR. Ingen vila och ingen ro blir det för Britt Sjöberg Lindeberg, Marianne Geerhold och Gunnar Lindberg, styrelsen för Ulvsläntens kvarterslokal i Sätra i morgon. För då ska de för första gången arrangera gratis-jul för Sätras ensamma och andra intresserade – och räknar med fullt hus.

Nu är det ”bara” julafton som återstår. I går dukade styrelsen till jul för de boende i kvarters-hyresgästföreningen i Ulvsläntens kvarterslokal.

Och i dag ska det sista inhandlas – alla goda ostar till myspratet som följer på lilla julaftonens julbuffé.

Annons

Annars är allt klart. Inbjudan är utskickad. Granen är klädd. Musikanläggningen är laddad med julmusik. Och föreningsstyrelsen är laddad inför det som komma skall.

håller styrelsen, som fixat allt från inköp, pyssel, dukning och maten, öppet hus på julafton. På inbjudan står ”Julen är gemenskapens högtid och det vill vi ta fasta på”.

Det är första gången som den lilla styrelsen på fyra personer ordnar julfirande här, och faktiskt är det första gången i Hyresgästföreningens moderna historia som någon lokal förening ordnar med jul, tror Gunnar Lindeberg, som är ordförande.

– De är så imponerade av oss på Hyresgästföreningen, kommenterar Gunnar.

har haft sin kvarterslokal i drygt ett år. Men, någon lokal är den inte, utan ett fristående enplanshus med bastu, relax, kök och två rum. ”En villa”, säger Gunnar. ”En riktig tomtestuga”, tänkte jag när jag hälsade på i går kväll.

Och vad passar inte bättre när man ska bygga nya jultraditioner!

– Vi vänder oss i första hand till alla som är ensamma i jul, berättar Britt Sjöberg Lindeberg, ansvarig för villan och festkommittén.

bjöd styrelsen in till adventsgröt – och 40 boende kom!

Eftersom föreningen representerar 236 hushåll är förhoppningen att ännu fler kommer i morgon.

– Allt som finns på ett traditionellt julbord – utom grisfötter och dopp i grytan, berättar Britt.

– Och allt är gratis, precis som adventsfirandet var, flikar kassören Marianne Geerhold in.

kommer styrelsen att skänka den julmat som eventuellt inte äts upp i morgon till Röda korsets verksamhet för Gävles hemlösa.

Styrelsens budget för 2009 omsluter 70 000 kronor. Pengarna kommer att användas till två resor för alla åldrar – en till Leksand och en till Furuvik, en städdag med mat samt påsk-, advent- och julfirande med buffé.

– Vi åkte till Leksand i somras, vuxna och barn, och bussen var fullsatt. Det var en väldigt uppskattad resa, berättar Gunnar.

som också består av Barbro Nordin som är sekreterare, dra i gång matlagsdagar.

– Då skulle vi vilja att områdets nysvenskar visar hur man lagar deras hemlandsmat, och vi svenskar visar hur vi lagar svensk mat, säger Britt.

Annons