Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I skolan ska elever lära sig läsa, skriva och räkna

Annons

Målet för skolan i Ockelbo ska vara att ge barn och ungdomar kunskaper och färdigheter. Skolan ska sätta eleven i centrum. Föräldrarna har huvudansvaret för sina barns uppfostran och skolan ska ha en aktiv föräldramedverkan.
Folkpartiet vill skapa en skola där kunskap och bildning är positiva begrepp och värdefulla för våra barn och ungdomar.

En god arbetsmiljö är viktigt både för personalens och elevernas trivsel och även för resultaten. Arbetsro är en förutsättning för lärande. Alla vuxna i skolan har ett ansvar för att göra skolan till en trygg plats. Ingen ska vara rädd för att gå till skolan. Skolorna ska ha en väl fungerande mobbningsplan och bra elevvård.

Lärarna har en nyckelroll i skolan och deras insatser måste värderas högre.
Antalet lärare behöver utökas i grundskolan. Den enskilde lärarens kompetens ska tas tillvara och läraren ges möjlighet till personlig utveckling. Det är också viktigt att öka andelen behöriga lärare i skolan, både för ökad kvalitet och för att stärka läraryrkets status. Vi tycker att kommunen ska införa en pedagogpool eller motsvarande så att det möjliggör kompetensutveckling för lärare/pedagoger genom exempelvis lärarlyftet.

I förskolan får barn utvecklas tillsammans med andra barn med leken i centrum.
I förskolan är barnen just barn och inte elever, men förskolan utgör också en länk över till grundskolan. Vi anser att en målsättning måste vara att all personal i förskolan har pedagogisk kompetens, annars är det lite som att alla i ett ishockeylag inte behöver kunna åka skridskor!

För att barn ska våga utforska och kunna ta till sig kunskap krävs en lugn och trygg miljö. Antalet barn per förskolegrupp är idag för stort. Vi vill öka personaltätheten i förskolan genom att i första hand minska antalet barn i grupperna.

Grundskolans viktigaste uppgift är att alla elever lär sig läsa, skriva och räkna. Målet är att alla barn i Ockelbo ska kunna läsa, skriva och räkna senast efter årskurs tre. Vi vill införa en Läsa-Skriva-Räkna- garanti. Vi anser att alla barn har rätt till dessa grundläggande färdigheter efter att ha gått ut lågstadiet. De elever som inte når målen ska garanteras extra stöd och hjälp.

Med Folkpartiet blir Ockelbo en plats som växer.

Stig Mörtman
Folkpartiet Liberalerna Ockelbo

Mer läsning

Annons