Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I sommar blir det olagliga lagligt

Mackmyra Whisky fick en varning för att ha brutit mot alkohollagen. Men från och med i sommar har man lagen på sin sida.

Då får alkoholproducenter rätt att genomföra provsmakningar för allmänheten.

– Det ser vi fram emot, säger företagets vd, Magnus Dandanell.

Mackmyra Whisky varnades i går av en enig socialnämnd för att ha brutit mot alkohollagen och marknadsfört sina whiskyprovningar bland annat på sin egen, en golfklubbs och en researrangörs hemsidor.

Företaget har bara tillstånd att servera slutna sällskap. Men genom att man bjudit in till provsmakningar på sidor på nätet som vem som helst har tillgång till, menar alkoholhandläggarna och socialnämnden, att man vänt sig till allmänheten.

Varningen påverkar dock inte företagets möjligheter att få nya tillstånd om man i framtiden skulle söka sådana.

– Det är positivt. Vi var oroliga över just de framtida konsekvenserna, säger Magnus Dandanell.

”Inte helt okomplicerat”

Han var på nämndsmötet för att lägga fram företagets sak. Bland annat tog han upp att whiskykryssningarna på Vega skett helt enligt reglerna eftersom skonaren har en egen restaurang med serveringstilsstånd.

Han påpekade också att Mackmyra Whisky inte kan kontrollera andra bolags hemsidor, men att man bett de berörda att anpassa sin information efter alkohollagen.

Mackmyra Golfklubb, som man samverkar med, har efter det ändrat i texten om företagspaketen så att det inte längre står att de innehåller golf och provsmakning av olika whiskysorter, utan olika sorters ”saft”. ”Saftkalaset” hålls dock på destilleriet.

Det kommenterar Magnus Dandanell så här:

– Golfklubben är känd för att ha väldigt god saft.

Annars erkänner han att Mackmyra Whisky brutit mot lagen och beklagar det.

– Vi har försökt att göra så rätt som möjligt, men det är inte helt okomplicerade frågor. Vi förstår att vi gjort fel, men gjort ändringar och ska självklart följa lagen.

Åker på krögarutbildning

Numera anordnar man provsmakningar bland annat på Clarion Winn i Gävle och Brukshotellet i Högbo, där man får servera allmänheten.

Ett villkor för att inte socialnämnden ska dra in tillståndet är att hälften av styrelsen senast sista maj visar intyg på att de kan alkohollagen.

– Det tar vi till oss och åker på krögarutbildning, säger Magnus Dandanell.

På Mackmyra Whisky ser man också fram emot den nya alkohollagen som träder i kraft 1 juli i år och som ska modernisera bestämmelserna.

När det gäller whiskyprovningar är budskapet tydligt: ”Provsmakning ska vara tillåten vid arrangemang riktade till allmänheten”.

Blir det då också okej att marknadsföra provsmakningarna till allmänheten?

– Vi får se Vi är i alla fall jätteglada över den nya lagen, den förenklar mycket.