Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I stället för hallucinogener

Nausicaä från Vindarnas dal

Filmstaden, Gävle

Regi: Hayao Miyazaki.

Det unika med den japanske filmskaparen Hayao Miyazaki ("Spirited away", "Min granne Totoro") är att han har både östra Asiens mest spektakulära fantasi och förmågan att omsätta den i praktiken.

Alltså uppfinna de märkligaste berättelser, varelser och miljöer och sedan visa oss dem på vita duken.

Precis som allt japanskt har Miyazaki ett koppel extremt hängivna fans som ser, älskar och analyserar allt han gör ner till minsta streckgubbe. Ett av dem sitter på Folkets bio, som har en sorts ständig retrospektiv Miyazakifestival. Senast såg vi "Porco Rosso" från 1992, nu har turen kommit till den åtta år äldre "Nausicaä från Vindarnas dal".

Jo, hon heter "Nausicaä". Det verkar som att snubben som kom på att hårdrocksband skulle heta Motörhead och QueensrØche numera namnger tecknad film. Tyvärr blir effekten på svenska att det låter som om man försöker uttala huvudfigurens namn och plötsligt drabbas av akut illamående.

Titeln till trots är detta, förstås, en hallucinogent vacker film. Den utspelas i en framtidsvärld av myllrande, giftiga insekter och ruttnande, förgiftade skogar. I Vindarnas dal försöker prinsessan Nausi... ya know, lösa miljökatastrofens gåta. Men andra hot är än mer akuta. Vindarnas dal hotas också av mänskliga fiender.

Nausi... den här filmen är animerad i en teknik som för tankarna till de tecknade Tintinfilmerna och har inte åldrats med enbart välbehag. Speciellt soundtracket låter som ett musikaliskt långkok av det tidiga 80-talets samlade porrfilmer. Dessutom är filmen en halvtimme för lång. Den största tidstjuven är Miyazakis fascination för flygplan och luftstrider, som sedermera skulle blomma ut i perfektion i "Porco Rosso".

Intrigen är också lika snårig som skogarna där den utspelas. När man väl fattat vad som händer är risken stor att man slutat bry sig om det.