Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I taket lyser stjärnorna

I taket lyser stjärnorna
Regi: Lisa Siwe
Med: Josefine Mattsson, Mika Bernsdotter Ahlén, Annika Hallin, Anki Lidén Filmstaden, Gävle

Papperet med skolkuratorns mottagningstider åker rakt ner i papperskorgen, mitt framför lärarens blick. Lappen med orden ”Om du dör mamma tar jag livet av mig” ligger däremot i jeansfickan.

Jenna är 14 år och hennes mamma håller på att dö. Jenna är 14 år och är en av klassens osynliga tills Snygg-Ullis ringer på en dag och bjuder på pannkakor och fester. Jenna är 14 år och har både allt det där med att vara tonåring och en stor, svår sorg att hantera.

”I taket lyser stjärnorna” bygger på den väldigt lästa och Augustprisade romanen med samma namn men tillåter sig att bli en egen berättelse, även om ramhandlingen är densamma. I boken liksom filmen blir mamman allt sjukare och Jenna och hon tvingas bo hemma hos Jennas mormor, en rätt jobbig kvinna som tillkämpat försöker förmå mamman att äta broccoli och Jenna att prata. Men Jenna vill inte prata, hon vill supa, röka, fnissa, snatta. I sin ilskna sorg håller hon mamman på avstånd.

Debuterande regissören Lisa Siwe fångar alldeles självklart det här och skapar en alldeles trovärdig och realistisk berättelse, utan stereotyper – varken snygga Ullis med alkoholiserade mamman, eller mormorn som vill så väl på så fel vis blir förutsägbara – och med dialoger som får tonåringarna i den fullsatta biosalongen att fnissa och kommentera, ibland nästan svara. Och så snyfta förstås.

För det är en alldeles sorglig historia det här, sorglig men ändå hoppfull. För Jenna tar inte livet av sig. Hon lever.

Och det är en känsla att bära med sig. Oavsett om man är 14 eller vuxen.