Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I vinets huvudstad

/
 • I Österrike produceras några av världens främsta vita viner. Här skördar man vid vingården Weingut Wieninger, Stammersdorf.Foto: Herbert Lehmann
 • Fritz Wieninger från Weingut Wieninger i Stammersdorf.Foto: Herbert Lehmann
 • Fritz Wieninger i sin vinkällare.
 • Hästdroskor väntar utanför Stefansdomen i Wien.Foto: Hélène Lundgren
 • Belvedere palats har flera konstmuseum.Foto: Hélène Lundgren
 • Belvedere är ett storslaget palats och konstmuseum i Wien.Foto: Hélène Lundgren
 • Café Sacher är ett av Wiens mest berömda kaféer.Foto: Hélène Lundgren
 • Ingången till Weinhof Wieninger i Stammersdorf.Foto: Hélène Lundgren
 • Sophie var förra årets vin på Heuriger Wieninger i Stammersdorf.Foto: Hélène Lundgren
 • Alla heuriger i Wien dekorerar med prydnadsgäss i november inför St Martins dagen 11 november.Foto: Hélène Lundgren
 • Beethoven lär ha druckit vin på Weingut Mayer am Pfarrplatz - Beethovenhaus.Foto: Hélène Lundgren
 • När det är fint väder kan man sitta ute under vinrankorna på gården vid Weingut Mayer am Pfarrplatz - Beethovenhaus.Foto: Hélène Lundgren

Wien är världens enda huvudstad med vingårdar inom stadsgränsen. De rustika vintavernorna ligger på rad och det vita vinet håller en mycket hög kvalitet. Under hösten presenteras årets nya vinskörd – en stor händelse i Wien.

Annons

En solig höstdag tar jag spårvagnen ut till Stammersdorf som ligger i utkanten av Wien. Stämningen är lantlig med kullerstensgator och här ligger runt 100 vintavernor på rad längs den långa huvudgatan av låga stenhus. Kyrkklockan klämtar på det lilla torget och det känns som att befinna sig mitt ute på landsbygden.

I slutet av gatan tar bondgårdarna vid och på avstånd hörs en tupp gala, hundar skäller och på fälten betar kossor. Här odlas vindruvor i långa rader och arkeologiska fynd visar att det odlades vindruvor i Wien redan år 500 före Kristus. Bönderna fick enligt en lag från 1784 sälja sitt egenproducerade vin på en enkel förrättning som kallades heuriger.

Här serveras än i dag gott vin samt prisvärd och rejäl österrikisk husmanskost bland rustika furumöbler och långa träbänkar. Att gå till en lokal heuriger har varit ett traditionellt folknöje, men de senaste åren har en del heuriger renoverats till moderna och trendiga vinbarer med kreativ matlagning vilket lockat en ny publik. När höstlöven yr runt fötterna är det mysigt att komma in i den ombonade och familjära atmosfären för att sätta sig riktigt nära den öppna brasan. I Wien råder en speciell heurigerkultur.

– Speciellt lördag är en traditionell dag då man gärna tar med sig familjen till sin lokala heuriger för att äta en bit och dricka ett glas gott vin. En del har kommit hit varje lördag under 60 års tid och har känt mig ända sen jag var barn, berättar Fritz Wieninger från Weingut Wieninger i Stammersdorf.

De senaste åren har Wien gjort sig känt för främst sina vita kvalitetsviner av hög klass. Österrikiskt vin har blivit trendigt och exporteras till många länder. Fritz Wieningers familj har odlat vin i fem generationer ända sen början av 1900 talet, och på 1980-talet började Fritz koncentrera sig på att producera kvalitetsviner. Österrike ligger i framkant när det gäller ekologiskt producerat vin, och flera vinodlare har även gått över till biodynamiskt odlade druvor de senaste åren. Wiener Gemischter Satz heter stadens karaktäristiska vin. Vindruvor från minst tre, och ibland nio, olika druvsorter som växer på samma vingård blandas vid skörden samman till ett vin.

De viktigaste vinproducerande områdena i Wien är Nussberg, Bisamberg och Maurerberg. Busslaster av turister hamnar på en heuriger i Grinzing, men Wienborna själva åker hellre till lokala stadsdelar som Stammersdorf och Strebersdorf. I närheten av Grinzing ligger Mayer am Pfarrplatz – Beethovenhaus som är en berömd heuriger. Här lär Beethoven ha suttit och druckit vin i den gamla vinkällaren med alla sina källarvalv.

I oktober varje år presenteras årets nya viner och i slutet av oktober presenteras årets vinnande vin i stadshuset. 11 november är en viktig dag då årets nya viner ska välsignas på St Martins-dagen. Enligt tradition är det först då som man kan höja glaset till en skål för de nya vinerna. Varenda heuriger dekoreras med porslinsgäss och serverar gås den dagen. Under tre veckors tid går folk ut för att äta en stor gåsmiddag och dricka gott vin.

Hélène Lundgren/TT Spektra

feature@ttspektra.se

Mer läsning

Annons