Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I19, världens största jaktlag

I dag läste jag gymnasietidningen ”Piraja” nummer fem årgång 2006 (fråga mig inte varför) och hittade på sidan 35 en helsidesannons. ”Styrkan ska klara av att vara först in i ett konfliktområde och lösa allt ifrån väpnad strid till humanitärt stöd. Vi söker soldater som under intensiv press kan agera klokt bårde individuellt och i grupp. Läs mer på www.forsvarsmakten.nu.”

Då kände jag bara att, jag vill inte befinna mig i ett konfliktområde. Vem vill? Finns det någon? Om så är fallet undrar jag starkt varför. Visst, jag kan se utmaningen i att åka och de som vill ha en upplevelse men tror inte att det är någonting man vill se. Ett krig som aldrig tar slut, jag har fått känslan av att USA skickar hela tiden nya trupper och när den ena konflikten svalnar av dyker det upp nya anledningar till att fortsätta kriga. Jag tror aldrig eller i alla fall inte på väldigt väldigt länge att folk i dessa länder kommer kunna känna sig lugna och trygga i sitt eget hemland.

Jag inser bara mer och mer hur rätt jag har gjort mitt val.

Det var tisdagen 23 september, en höstdag, normalt. Men nu för tiden är det sommar fram till slutet av september, tydligen. Annat var det på min tid.
Jag lämnade Gävle centralstation klockan 10.05. Av tåget, in på subway på Kungsgatan, tunnelbana, Stockholm östra, roslagsbanan, Täby.

Min mönstring skulle inte bli förrän dagen efter, vilket jag hade väntat mig, typ. Det kändes så, ungefär som om allt stog stilla och alla var en aning förvirrade. Jag vet inte om jag hade några förväntningar alls av den här resan. Som om det inte var nog skulle det visa sig att just den dagen, just 24 sptember 2008 skulle mönstringsstället i Täby vara kraftigt underbemannade. Psykologer, läkare, alla verkade ha tvingats lämna återbud. En och samma person verkade göra allt.

Det som ändå lyste upp den där resan var ändå att alla, till och med raggarna från Sandviken, fordonarna från Dalarna, verkligen alla delade ett rum på fyra personer. Men inte jag, gick längst bort, snabbt in i rummet, in med väskan i skåpet, dörren igen och låst. Jag hade hela härliga fyra sängar, fyra täcken och fyra kuddar alldeles för mig själv och slapp allt annat ”folk”.

Jag vill inte in i lumpen, jag vill bara inte! Fatta hur det skulle vara att bli uppskickad till Boden, så högt upp i Sverige du kan komma, så långt ifrån civilisationen som möjligt, och kallt som i en isbjörns rövhål. Tv4:vädret ikväll: ”–16°c, känns som –21°c”. Här är det ju åtta plusgrader!
Det bor väl bara en same där uppe med sina renar, det kan finnas en korvkiosk och har man tur kan man se Brolle Jr. stå och pissa sitt namn i snön, samtidigt som han gör en kass version på Elvis Devil in disguise.
Och djur finns det gott om, de är ju astrygga där upp där det inte finns någon som skjuter dem.
Svenska armén måste ha sett fler älgar än vad de har sett sina fiender. Helt enkelt, Försvarsmakten i Boden (I19), världens största och kraftigaste jaktlag!