Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ida gillar gamla saker – arkeologi och loppis

Ida Jäderquist föddes mitt

i julruschen. Men stress och jäkt är inget för henne.


– Jag måste ha lugn och ro, då trivs jag bäst, säger hon.

Kungspudeln Molly svassar runt köksbordet i familjen Jäderqvists mysiga vindslägenhet. Hunden viker aldrig från Idas sida. De två har ett speciellt och nära förhållande och Ida mår bra av sin lurviga vän i stunder då livet trilskas.

Ida, som är autistisk och bär på ADHD och tvångssyndrom, går sedan mellanstadiet i särskola. Hon är inne på det tredje av fyra år på särgymnasiets program med yrkesträningsinriktning. I klassen går bara sju elever och det är en stor fördel för Ida som behöver stillhet omkring sig.

Just nu ligger Ida i hårdträning, för i början av nästa år ska hon så smått börja flytta in en egen lägenhet i centrala Tierp. Då gäller det att kunna fixa en hel del själv, sådant som att handla och laga mat.

– Det blir lugnt och skönt men också lite ensamt att bo själv, säger Ida, som gärna bor kvar i Tierp där allt är bekant, nära och överskådligt.

Det är vardagliga ting som Ida ibland tycker är knepigt att hålla ordning på. Hon har stor hjälp av whiteboard och almanacka för att komma ihåg stort och smått i tillvaron.

– Vardagssaker fastnar inte, berättar hon.

När det gäller fakta, däremot, är Ida en klippa. Hon minns allt hon läser om eller ser på tv. Hon ser helst dokumentärer och läser faktaböcker, allra helst om favoritämnet Egypten. Ida Jäderquist drömmer om att en gång få studera egyptologi på universitetet och önskeresan går förstås till Egypten och Konungarnas dal.

Hon föredrar gamla saker och älskar att handla på loppis. Ida ser skönheten i det gamla och känner trygghet från ting som tummats av många före henne.

– Mitt favoritprogram är Antikrundan. Jag brukar titta med morfar.

En av Idas filmfavoriter är Scooby-Doo. Hon samlar Scooby-Doo-prylar och har så gott som alla filmer med den tecknade hundhjälten som alltid dras in i äventyr med spöken och monster.

I fråga om musik är Ted Gärdestad stora idolen. Ida visar Kenneth Gärdestads autograf som hon fick när minnet av Ted hyllades av flera artister på Konserthuset i Gävle i höstas.

– Jag tycker om hans musik, för den betyder något, säger Ida, som själv gillar att sjunga och även tar sånglektioner genom skolan.

I gymnasiet har Ida valt drama- och musikinriktning, men hon har även andra talanger. När skolans datorer krånglar kan lärarna ropa på Ida som har en stor fallenhet för att lösa problemen. Över huvud taget har Ida blivit något av en extralärare i skolan och hon kan tänka sig en framtid som särskoleassistent. Efter gymnasiet vill Ida praktisera vid särskolan för att kunna hoppa in och ta vikariat i de lägre klasserna, något som skulle passa henne bra

– Jag vet ju hur det känns till exempel när man mår dåligt, säger hon.

Ida beskriver sig själv som en djup och reflekterande person. Med sina killkompisar känner hon att hon kan prata om saker som verkligen betyder något, men de kan också dra en poker när de samlas. Hon trivs i gänget.

– Killar är mer rakt på sak, säger Ida, som gärna spelar ett parti Texas hold’em på sin 18-årsfest.