Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ida reste ensam till Indien

Utan att veta, gjorde hon det man inte ska göra. Och som hon, nu när hon vet bättre, inte skulle rekommendera någon att göra.

– Jag är tjej, är ljus och liten, och då reser man inte ensam till – eller i – Indien.
Men, det gjorde 20-åriga Ida Leidermark, nu åter i trygga Strömsbro efter en månads volontärarbete i nordvästra Indien.
Ida var placerad i en by utanför staden Sikar i delstaten Rajasthan, bodde i en indisk familj, deltog i uppbyggnaden av en byskola och reste i norra Indien på ledig tid.
– Byinvånarna hade inte sett många vita, eller blont hår innan – de flesta inga ljusa alls – och de ville både känna på min hud och mitt hår. Och när jag reste runt kunde allt stanna upp när människor fick syn på mig.
Det var genom AVI – Adventures and Volunteering in India -– som Ida reste till och arbetade i Indien i augusti.
Ensam, för att hon gillar utmaningar – och för att hon inte visste vad ensamresande i Indien kan innebära för risker.
– Det läste jag mig till där, i Lonely Planet, och ju mer jag läste desto räddare blev jag. Som vit tjej ska man inte resa i Indien ensam nattetid; allra helst inte med buss; inte heller vistas utomhus när det är mörkt.
Idas rädsla späddes på av bombningarna i New Dehli i september, och när hon besökte ”Den rosa staden” Jaipur blev hon åter varse terrorhoten som indierna lever under.
– Där fick jag veta att Jaipur hade bombats bara året innan.
Vid tiden för bombningarna i Bombay i november var dock Ida hemma i svensk trygghet igen. Men, det fanns också resor som inte innebar några varningar.
– I Rishikesh – yogans huvudstad – lärde jag mig så mycket om yoga att jag nu kan ge yogalektioner.
Ida återvände till Sverige efter en och en halv månad, i stället för planerade två.
Volontärjobbet hade givit för lite arbete tyckte hon – därtill tilltalades hon inte längre av Indien på samma sätt som då hon planerade sin resa.
Men: när Ida skulle resa hem igen reste hon likväl nattetid – med buss – från Rishikesh till New Dehli, där hon ännu en fingervisning väntade henne.
– Där blev jag lurad på pengar av resebyrån jag bokade hotell genom.
Nåt som försynen i slutändan dock omvandlade till en välgörande erfarenhet.
– Hotellet, som också blev lurat på pengar, visade en vänlighet jag inte tidigare mött i Indien, vilket kändes bra.
Erfarenheterna från Indien har Ida börjat teckna ner och så småningom hoppas hon att de kan bli en bok.
– Jag lärde mig så mycket jag vill berätta om, säger hon och förklarar sin äventyrslusta med att hon gillar utmaningar och är en sökare som vill lära känna världen.
Förutom att skriva arbetar Ida just nu som bartender och yogainstruktör i Gävle – och söker jobb i Norge.
Och utmaningar, som hon hoppas att den norska fiskindustrin kan ge henne. Nästa gång hon beger sig längre ut i världen blir det till ett helt annat slags äventyr, Madagaskar.
– För djurlivets skull.