Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idag är det världsaidsdagen

I dag är det internationella aidsdagen. Runt om i världen uppmärksammas hiv och aids.

Annons

 

– Hiv är inte bara ett Afrikaproblem och förhoppningsvis kanske någon tänker till och använder kondom, säger Nina Hiller på Noaks Ark i Gävle.

Omkring 40 miljoner människor lever med hiv världen över och årligen dör nästan 3 miljoner i aids. I Gävleborgs län finns ungefär 80 hivsmittade personer, 70 vuxna och 10 barn.

– Antalet hivsmittade ökar hela tiden, men det ökar inte mycket, säger Nina Hiller.

Hennes arbete på Noaks Ark handlar om att arbeta förbyggande med information om hiv och aids, men också om att ge psykosocialt stöd till de smittade eller följa med på ett läkarbesök.

I Gävle uppmärksammas World Aids Day med ett fackeltåg under parollen; bryt tystnaden, stoppa hiv. Manifestationen inleds på Södermalmstorg i Gävle.

I kväll hålls en konsert med Stefan Sundström i Heliga Trefaldighets kyrka där Nina Hiller också ska hålla tal.

Hon påminner om att det för 20 år sedan brändes bilar som hiv-smittade hade suttit i.

– Vi tror att mycket har förändras, men än i dag finns det vårdinstanser som nekar smittade vård. Det största problemet för hivsmittade i dag är rädslan att någon ska få veta, rädslan att inte våga leva öppet med allt vad det innebär att leva ensam och isolerad, säger Nina Hiller.