Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idag avgör juryn Gävles öde

I dag gäller det för Gävle. Går staden vidare till final

i tävlingen om att bli europeisk kulturhuvudstad 2014? Under dagen ska fem personer bakom Gävles ansökan träffa juryn, som sedan fattar sitt beslut på kvällen.

– Vi har förberett oss väl på alla vis. Jag är inte orolig för något i vår ansökan, säger Anna-Karin Ferm, projektledare för Gävle 2014.

I går kväll åkte hon och fyra andra personer från Gävle ned till Stockholm för att möta den 13 personer starka juryn. De svenska städer som kandiderar till att bli europeisk kulturhuvudstad 2014 är Umeå, Gävle, Uppsala och Lund.Juryledamöterna har läst in sig på städernas ansökningar och i dag håller varje stad en 30 minuter lång presentation som följs av en lika lång utfrågning.

– Jag tror att juryn vill se och själv höra varje stad, men de har ju läst ansökningarna och har säkert sin uppfattning ganska klar redan innan vi kommer, säger Anna-Karin Ferm.

Hon tror att det blir viktigt att visa för juryn att det står riktiga personer bakom ansökan så att det inte bara ser ut som en ”köpt produkt”.

– Vi kan inte bara sammanfatta det som står i ansökan. Vi ska visa att det finns en bra organisation bakom, att vi verkligen vill det här och att vi har hela Gävles kulturliv med, säger hon och tillägger att man även ska förklara vad som menas med begreppet ”Kulturell allemansrätt”.

På den punkten tror hon att Stig Dagerman-prisets juryordförande Arne Ruth blir värdefull. Han är den i Gävles grupp som kan ge exempel på kulturell allemansrätt och koppla begreppet till yttrandefrihet.

– Han kan även visa att vi har erfarenhet av att dela ut ett pris med global omfattning på en liten ort.

Det är inte bestämt hur många städer som går vidare, det kan bli en eller alla fyra. Blir det bara en stad som går vidare är i praktiken redan vinnaren utsedd.

Ingen bakom Gävles kandidatur räknar med att staden ska åka ut i den här första rundan. Därför har man inte heller tänkt på vad som händer med de anställda i projektgruppen och alla idéer i ansökan om det redan i dag skulle stå klart att Gävle inte får bli europeisk kulturhuvudstad 2014.

– Vi får se vad som händer om vi åker ut. Men vi gör inte det, vi går vidare, säger Anna-Karin Ferm.