Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ideologi, ideologi, ideologi

Linjetalet avklarat. Håkan Juholt konkretiserade inte sina politiska ambitioner på mer än några få områden, som pensionssystemet och dess reformering. Men det behövdes inte heller. Vad en ideologiskt vilsen Socialdemokrati behövde var ett ideologiskt förankrat tal. Och det var också precis vad man fick. Ett tal att samlas kring. Ett tal för en Socialdemokratisk Socialdemokrati.

Måstena var med; fördelningspolitik, energipolitik, jämställdhet, miljö. Och så lite om partiet organisation. (Socialdemokraterna är inte ett företag. Tack för det välbehövliga klarläggandet.)

Klassiska frågor mixat med framtidsfrågor.

Men trots det; var var tankarna om det svenska företagande? Var var visionerna om skattepolitiken? Att Socialdemokraterna har visioner om hur den offentliga sektorn skall utformas borde vara en självklarhet. Att Socialdemokraterna har tankar om hur man skall gynna det svenska företagande är en nödvändighet. Det är nyckeln till det i alla delar levande Sverige som Håkan Juholt vill bygga. Den offentliga sektorn är basen, men den säkrar inte överlevnaden i Norrbotten, Jämtland och Gävleborg. Det gör däremot företag som växer. Företag som skapar förutsättningar för överlevnad i regioner som inte räknas som tillväxtzoner.

Besked på avgörande områden saknades alltså. Och de innehållslösa generaldefinitioner var många i Håkan Juholts tal. Det hade varit problematiskt. Om det inte från Juholts sida funnits en uppenbar och genuin vilja att fylla dem med innehåll. Och det fanns det. Därmed är Juholt också förlåten för sin låga konkretiseringsgrad i sitt tal.

Vad som levererades var en bra start.